Neću povući ostavku

Izvor: Blic, 11.Dec.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neću povući ostavku

Izgubili smo u ritmu evropskih integracija i mada je naznačeno da bi sledeći momenat odluke mogao da bude već u februaru, verujem da to neće biti tako jednostavno. Znajući da Evropa prolazi kroz najveću krizu u svojoj istoriji, koja nije samo ekonomska nego i institucionalna, šteta je što nismo napravili ovaj korak i dobili status kandidata - ocenio je za „Blic“ Božidar Đelić, potpredsednik Vlade u ostavci, zadužen za evropske integracije. Sad je veći rizik da neko iz EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluči da uslove dopuni ili promeni: Božidar Đelić

Razgovor je vođen preksinoć, u drndavom avionu Vlade Srbije u koji se ulazi potpuno savijene kičme i uz užasnu buku motora na putu iz Brisela gde je Evropski savet upravo zaustavio Srbiju pred vratima EU i nakon što je Božidar Đelić, koji je evropske integracije vodio protekle četiri godine, obznanio da je podneo ostavku na mesto potpredsednika jer nam je status izmakao.

Premijer Mirko Cvetković vas je pozvao da povučete ostavku, jer ona nije rezultat grešaka nego lični čin, nakon izjave da ćete to uraditi ako Srbija ove godine ne dobije status kandidata. Šta je vaš odgovor?

- Naravno da neću povući ostavku. To bi tek bila negacija principa odgovornosti.

Šta je izgubljeno

Šta smo mogli da dobijemo iz evropskih fondova, a sad nam je izmaklo?

- Nije toliko povećanje IPA fondova u pitanju, koliko mogućnost da bismo imali pristup svim sektorskim politikama. Na primer, pristup velikom fondu vrednom 17 milijardi evra za celu Evropu na sedam godina za obrazovanje tokom celog života.

Nakon što se dali ostavku stiglo vam je više od 300 SMS poruka za dva sata. Da li ima ponude za novi posao, šta poručuju Nemci, šta kaže komesar za proširenje Štefan File?

- To su lične poruke, morate njih da pitate. Stigla je podrška od prijatelja, saradnika. Mislim da Štefanu Fileu uopšte nije bilo prijatno. Ovo je samo izgubljena bitka, a ne rat. Evropske integracije ostaju najpovoljniji strateški put za našu zemlju.

Znači li nepovoljna odluka lidera EU da je Hrvatska poslednja koja je ušla i da su nama zatvorena vrata?

- Ne. Dokaz za to je da će Crna Gora gotovo sigurno početi pregovore u junu i mi treba da im čestitamo i u tome vidimo povoljnu okolnost za nas.

Očigledno je da se ne razumemo sa Nemačkom i da je odluka lidera EU posledica toga?

- Suprotno platformi za podnošenje zajedničke rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kada nam je rečeno da dijalog sa Prištinom i pitanje Kosova neće biti striktno vezano za naše evropske integracije, jedan broj zemalja je proletos promenio politiku i svake nedelje sve čvršće vezivao ta dva koloseka. U ovom momentu imamo činjenicu da evropske integracije veoma teško prolaze bez rešavanja pitanja Kosova.

To znači da definitivno više nije moguća politika i Kosovo i EU?

- Mislim da je ta politika samo izraz jednog normalnog pristupa postojećim problemima i EU kao naše najveće razvojne šanse, uprkos svemu.

Ali mi upravo zbog Kosova nismo dobili status kandidata?

- Zbog celokupne krize spremnost na tolerisanje dodatnih komplikacija koje bi EU uvezla je na nultoj tački. Ide se na to da se i u veoma ranom trenutku integracija dođe do čiste situacije koja ne podrazumeva formalno priznavanje Kosova, ali podrazumeva bukvalno sve ostalo osim toga.

Šta smo izgubili u ekonomskom smislu?

- Verujem da činjenica da pre svega američke i nemačke firme poslednjih nedelja dolaze u Srbiju pokazuje da ta veza između političkog signala i investicija nije toliko apsolutna i trenutna. Srbija koja bi bila trajno zaustavljena na evropskom putu bila bi i manje privlačna za investitore. Nisam od onih koji jednog dana veličaju, a dan posle, ukoliko je razvoj nepovoljan, minimalizuju.

Pripreme za pristup u EU traju godinama

Šta dalje?

- Moraćemo da se ponovo odredimo prema novim institucionalnim, ekonomskim i bezbednosnim realnostima EU koja se menja munjevitom brzinom.

Moramo pronaći seriju novih rešenja za one probleme koje bismo, da je situacija bolja, mogli da rešimo samo kroz evropske integracije.

I sami ste primetili da se uslovi za Srbiju menjaju u hodu. Koji bi uslovi još mogli da se promene do marta i da li ćemo za status morati da odustanemo od predstavljanja Kosova kroz Rezoluciju 1244, priznamo sud, prestanemo da finansiramo srpske opštine na Kosovu?

- Nažalost, ovo što se odigralo u Briselu pokazalo je da Evropska komisija više ne predstavlja mišljenje svih zemalja članica. Jer, mišljenje je bilo takvo da smo ispunili uslove za status i dobrano zakoračili u ispunjavanje onih za početak pregovora. Zbog toga se neminovno postavlja pitanje integriteta tog puta. Sada je veći rizik da neka zemlja EU u hodu odluči da uslove dopuni ili promeni. Bio bi ipak presedan da se sada uslovi promene kada su se zemlje članice dogovorile oko njih.

Povezane vesti: Đelić: Odluka o kandidaturi najverovatnije 5. decembra Đelić: Cilj Srbije - pregovori sa EU od proleća Đelić: Do kraja godine i datum početka pregovora Đelić: Izmene zakona u narednih 10 nedelja Reakcije na konferenciju u Sarajevu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić neće da povuče ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2011

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije u ostavci Božidar Đelić izjavio je da neće povući ostavku jer smatra da bi to bilo suprotno principu odgovornosti. "Naravno da neću povući ostavku. To bi tek bila negacija principa odgovornosti", kazao je Đelić u intervjuu za nedeljno izdanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đelić: Ne povlačim ostavku

Izvor: B92, 11.Dec.2011

Beograd -- Potpredsednik vlade Božidar Đelić izjavio je da neće povući ostavku koju je dao zato što Srbija nije dobila status kandidata za člana EU...On je dodao da "u ovom momentu evropske integracije veoma teško prolaze bez rešavanja pitanja Kosova"..."Naravno da neću povući ostavku. To...

Nastavak na B92...

Svi koji mogu da nas pogledaju u oči

Izvor: Danas, 11.Dec.2011

BOŽA: Jedan od najomiljenijih objekata ove kolumne, živopisna politička figura Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, podneo je ostavku. U nekom srednjoročnom istorijskom periodu od pedesetak poslednjih godina ostavka nije bila sasvim nepoznat čin u našem političkom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.