Nećemo terati Beograd da bira izmedju EU i Kosova

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo terati Beograd da bira izmedju EU i Kosova

Nema povezanosti srpskog puta u Evropsku uniju i rešavanja pitanja Kosova, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, istakavši da Evropska komisija očekuje od svake zemlje kandidata da ima dobre odnose s komšijskim državama ako želi da napreduje ka Uniji.

U intervju za današnji „Dnevnik“ on je rekao da će Upitnik EK za kandidaturu Srbije biti statusno neutralan o Kosovu i da još uvek veruje da će države članice EU u junu dati mandat >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kimisiji da počne proceduru za izradu mišljenja o spremnosti Srbije za status kandidata.

"Sadržaj Upitnika će jasno pokazati da je EK statusno neutralna o Kosovu. Ne postoji veza izmedju rešavanja odnosa Beograda i Prištine i sledećih koraka Srbije u evropskim integracijama. Pokazaćemo u Upitniku da ni na koji način ne teramo Beograd da se opredeli izmedju puta ka članstvu u EU i težnje da Kosovo bude deo Srbije", naglasio je File.

Evropski komesar za proširenje je rekao da se nada da će u procesu evropskih integracija u godinama koje dolaze biti nadjeno rešenje koje će obezbediti evropsku budućnost i za Srbiju i za Kosovo.

Na pitanje da li očekuje da će sledeći, junski, izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s Haškim tribunalom biti dovoljno pozitivan da Srbija napravi sledeći korak ka članstvu u EU, File je rekao da ima kombinaciju signala.

"Rekao mi je (Bramerc) da Srbija dobro saradjuje, ali da ima još stvari koje bi trebalo uraditi. Drugo, moramo da vidimo kako će države članice ili, bolje rečeno, neke države članice, interpretirati Bramercov izvštaj", rekao je File.

Prema njegovim rečima, EK nema nikakvih dilema i smatra da proces za pripremu mišljenja o Srbiji teba da počne odmah.

"Nadam se da će države članice u junu na Savetu doneti odluku o početku procedure za davanje Srbiji statusa kandidata", istakao je on.

File je, takodje, rekao da EK podržava reformu pravosudja u Srbiji, ali da je zabrinut za delove reforme pravosudja koje se odnose na imenovanja sudija i članova Višeg saveta sudstava.

"Preporuke Vencijanske komisije u tom smislu Beograd nije ispoštovao i mi imamo odredjene rezerve prema pojedinim aspektima procedure imenovanja sudija", naveo je evropski komesar za proširenje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.