Izvor: EurActiv Srbija, 03.Nov.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Lazarević: Merila usporavaju pregovore sa EU

Beograd, 3. novembar Danas je u Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana sednica radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 1 slobodno kretanje robe, kojom rukovodi Centar za evropske politike. Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede, Kancelarije za evroposke integracije, kao i potrošačkih organizacija i Privredne komore Srbije.

Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << za pristupanje Srbije EU, zadužen za Poglavlje 1 otvorio je diskusiju, ukazavši na niz prepreka sa kojima se susreće Pregovarački tim. On je naglasio problematiku u procesu pregovaranja onih poglavlja za koje je EU predvidela opening benchmarks (merila za otvaranje poglavlja). "Poglavlje se i ne može formalno otvoriti dok se sve države članice u Savetu EU ne slože sa ocenom Evropske komisije da je država kandidat ispunila uslove iz Poglavlja 1. Time se značajno usporava proces pregovora, a države članice dobijaju znatno veću moć u odnosu na Evropsku komisiju u procesu integracija u EU. Ovo otvara mogućnost da države članice tehničke aspekte pregovora (zlo)upotrebljavaju, radi rešavanja bilateralnih i drugih političkih pitanja. Ovakav način pregovora uveden je tek kod proširenja Hrvatske, Crne Gore i Srbije."

Nastavak na EurActiv Srbija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko će nas koštati usklađivanje sa EU?

Izvor: B92, 03.Nov.2015

Srbiji predstoji 12 meseci napornog rada kako na identifikovanju potencijalnih barijera u trgovini sa EU, tako i na proceni troškova...Reč je o troškovima koje će naša država, ali i privreda morati da podnese zbog usklađivanja sa evropskim tehničkim propisima i standardima, zaključeno je na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.