Ne treba očekivati krupna uslovljavanja u okviru pojedinih poglavlja

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne treba očekivati krupna uslovljavanja u okviru pojedinih poglavlja"

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da Srbiju u narednim godinama na putu ka EU očekuje mnogo posla i da pre svega treba uskladiti zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije.
Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Srbiju na putu ka EU u narednim godinama mnogo toga očekuje.

"Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svega treba uskladiti zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije. Svih 35 poglavlja odnose se na brojne segmente živote od svakodnevnih stvari, recimo od toga kakav će odnos građani imati sa adminstracijom i to će dodatno modernizovati našu zemlju. To je osnovna tendenija ovih pregovora", napominje Đukanović.
Očekuje da će Evropska unija u što skorije vreme izvršiti pritisak na Prištinu da odblokira pre svega sporazum o ZSO.
"To je inicijalni potez da Priština promeni jednu nekonstruktivnu ulogu i bitno je što će EU insistirati na primeni svega dogovorenog do sad i na relaksaciji odnosa između Beograda i Prištine", kaže Đukanović.
Dodaje da je u većoj meri poznat pregovarački okvir Srbije i da ne treba očekivati neka krupna uslovljavanja u okviru pojedinih poglavlja.
"Nadam se da se neće pojaviti krupne pokretne mete, ali mogu se očekivati uslovljavanja u okviru pojedinih poglavlja, ali ne drastična", kaže Dragan Đukanović.
Kaže da je primer Slovenije i Hrvatske pokazao da Unija može da posreduje i da utiče na jednu od strana da odblokira proces.
"Imajući u vidu unutrašnje tendencije u EU i migrantsku krizu i sve, očekujem da će EU ići ka čvršćoj unutrašnjoj konsolidaciji. Očekujem da će biti dodatno kredibilan akter u globalnim razmerima", ističe Đukanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.