(Ne)realan optimizam do 9. decembra

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)realan optimizam do 9. decembra

Beograd -- Odluka Saveta ministara o statusu kandidata za Srbiju zavisiće od naredne runde dijaloga s Prištinom. Takvu poruku šalju iz kabineta Ketrin Ešton.

Međutim, ministri u Beogradu tvrde da je, posle nastavka dijaloga, Srbija sve bliža dobijanju statusa kandidata.

Sat otkucava i vreme prolazi. 16 dana ostalo je Srbiji da se pokaže pred zemljama Evropske unije, koje će 9.decembra odlučivati o kandidaturi. Odluka da se ponovo sedne za isti sto s prištinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlastima trebalo bi Srbiju da približi odluci Brisela.

"Činjenica da se održavaju sastanci dijaloga, da se u njima ostvaruje napredak, da se primenjuje ono što je dogovoreno je zapravo osnova za zemlje članice da zaključe da će i oni preostali problemi biti rešavani jednom dinamikom i u dobroj veri”, smatra Milica Delević direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje.

Predlažući status kandidata, Evropska komisija je zatražila nastavak dijaloga s Prištinom u, kako su naveli, duhu regionalne saradnje i realizaciju dogovora. Ipak, iako nije navedeno eksplicitno, kroz izjave evropskih zvaničnika provejavalo je da su barikade na severu Kosova kamen spoticanja za kandidaturu Srbije.

"Očekujemo još jednu rundu dijaloga pre kraja ovog meseca, a onda je na Savetu da donese odluku. Vi znate kakva je preporuka EK, to je da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata, s tim da se u obzir postavi napredak koji je postignut do tog trenutka”, kaže Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Eu Ketrin Ešton.

Za Vladu Srbije napredak postoji, a evropski zvaničnici su, kako se može čuti od pojedinih ministara, zadovoljni dijalogom, zbog čega će 9. decembar biti dobar dan za Srbiju.

U LDP-u smatraju da je svaki dijalog napredak u odnosu na situaciju gde nema pomaka, ali upozoravaju da je glavni pregovarač Beograda ostao bez podrške Vlade.

"Svakako da to što Stefanovic radi utiče pozitivno, ali isto tako ti razgovori ne mogu da budu razgovori gde se srećemo pro forme. Stefanovic je osporen unutar vladajuce koalicije, rešenja koja je dogovorio čak ni vlada ne može da podrži”, kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

S druge strane delevićeva kaže da Srbija 9. decembra ne ulazi u članstvo EU, pa da sada EU gleda da li je sav posao završen.

"Ali, EU će gledati šta je sve urađeno i na osnovu toga koliko je urađeno i na koji je način je urađeno doneće procenu šta će se i kojom dinamikom desavati u budućnosti”, kazala je ona.

Kako bi lobirali za što veću podršku na sastanku ministara Evropske unije, srpski zvaničnici su se "razleteli” po Evropi, gde ubeđuju sagovornike u opravdanost davanja statusa kandidata. S tim u vezi, predsednik Srbije boraviće dva dana u Briselu,gde će se sastati i sa predsednikom Evropskog saveta, ali i sa čelnicima evropskih socijalista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.