Ne prebrzi koraci

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne prebrzi koraci

16.12.2011. -

Kao što se i očekivalo, jedna od glavnih tema diskusije na samitu Rusija-EU održanom u Briselu u kojem je učestvovao ruski predsednik Dmitrij Medvedev, bilo je pitanje uprošćavanja viznog režima između strana i kretanje ka potpunom ukidanju viza. Učesnici susreta odobrili su spisak takozvanih zajedničkih koraka u datom pravcu. Istina, pomenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koraci za sada ne deluju previše brzo. Pri tome, odustvo ove brzine tiče se, kako smatraju neki eksperti, i drugih aspekata uzajamne saradnje.

Komenatrišući rezultate briselskog sastanka, Dmitrij Medvedev istakao je progres u viznoj sferi, imajući u vidu usaglašavanje spiska praktičnim mera za prelaz ka bezviznom prostoru. Dugo smo radili, diskutovali, u nečemu se nismo slagali jedni sa drugima, primetio je predsednik. Ali najvažnije je da je sve to usaglašeno. Po njegovim rečima, za mnoge građane Rusije je postalo mnogo prostije da prelaze granice država EU. Pri tome on je dodao: Za mnoge, ali ne za sve. Moskva, zaključio je Medvedevi, i dalje računa da izbije u relativno skorijoj istorijskoj perspektivi na potpuno ukidanje viza.

Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozu takođe je visoko ocenio činjenicu uzajamnom odobrenja spiska zajedničkih koraka. Ali osmah, na šta su skrenuli pažnju praktično svi komentatori, čvrsto je izjavio: Imamo cilj da postignemo bezvizni režim. Ali to se neće desiti naredne godine. To je dugoročni cilj. Trenutno, po rečima Barozua, reč je o uprošćavanju viznog režima za neke kategorije građana, između ostalog za novinare i biznismene.

Učešće ruskog predsednika u radu briselskog samita, nesumnjivo, odrazilo se na nasićenost dnevnog reda na pregovorima. Evropski partneri još jednom su potvrdili svoje odobrenje za stupanje Rusije u STO. Što se tiče drugih aspekata saradnje, za sada se tamo ne može govoriti o posebno pozitivnim momentima. Stav EU o Trećem energetskom paketu, koji protivreči interesima Rusije, istao je bez promena. Dmitrij Medvedev je izjavio spremnost da doprinese prevladavanju krize u zoni evra. Istina, kako je on pri tome primetio, na kraju krajeva Evropi može da pomogne samo sama Evropa. Uzrok ove suzdržanosti neki eksperti vide u juče usvojenoj rezoluciji u Evropskom parlamentu sa osudom toka izbora za rusku Državnu dumu, na šta je Medvedev reagovao vrlo strogo. U takve eksperte spada i Vladislav Belov, šef odeljenja zemalja i regiona Evropskog instituta. On između ostalog smatra rezultate samita Rusija-EU u celini pozitivnim.

Niko nije očekivao neke probojne odluke, govori Belov. U principu samit je ispao radni. Vrlo važno deluje usaglašavanje konkretnog plana akcija za prelazak na bezvizni režim. Ne treba očekivati da ove akcije mogu da budu realizovane vrlo brzo. Možda će biti i dobro ako ne bude brzih odluka. Jer one mogu da kriju u sebi i minu sa odloženim paljenjem.

Što se tiče drugih sfera saradnje, mnogi kamenovi spoticanja, ubeđen je Belov, mogu da budu uklonjeni budućim potpisivanjem novog bazičnog sporazuma o partnerstvu. U celini odmerene ocene čuju se i od strane evropskih eksperata. Analitičar briselskog analitičkog centra EU-Rusija profesor Eberhard Šnajder nesumnjivim dostignućem samita smatra napredak u viznoj sferi, kao i obećanje Rusije da će linijom MMF doprinositi jačanju finansijske stabilnosti zemalja EU. U celini, po njegovim rečima, protekli samit je postao samo jedan od mnogih. Tako i treba da bude. Jer dijalog se nastavlja.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.