Ne možemo u EU bez priznanja KiM

Izvor: B92, 21.Dec.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne možemo u EU bez priznanja KiM"

Beograd -- Šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da su mu četiri ministra spoljnih poslova EU rekla da Srbija ne može ući u Uniju bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova nije precizirao o kojim ministrima je reč.

Jeremić je na debati Srbija i EU rekao da do sada niko u uticajnim centrima moći nije razmislio o bilo kojoj drugoj mogućnosti za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo, osim da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i na kraju prizna nezavisnost Kosova "u punom formalnom smislu te reči".

Ali, dodao je Jeremić, politika Vlade Srbije prema Kosovu neće biti promenjena nakon odluke Brisela 9. decembra. On je rekao i da evropski proces treba da ostane opredeljenje i sadašnjih i budućih vlasti.

Jeremić je na skupu "Srbija i EU - Quo Vadis" u Aeroklubu rekao da nije bilo moguće ostvariti status kandidata, jer je od Srbije eksplicitno traženo da odustane od Rezolucije 1244 kada se radi o regionalnom predstavljanju Prištine.

"Srbija nema nameru da na bilo koji način guši učešće i glas Prištine na regionalnim forumima. Ali druga strana insistirala je da to ne bude pitanje učešća već članstva, a mi na to ne možemo da pristanemo", rekao je on.

Jeremić je kazao i da u Savetu bezbednosti UN postoji veliki otpor za usvajanje rezolucije koju je inicirala Srbija, o uspostavljanju međunarodnog mehanizma za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, o čemu će biti reči na današnjim konsultacijama u Njujorku.

"Otpor uspostavljanju pune transparentnosti kada je reč o istrazi o trgovini ljudskim organima predstavlja čin moralne abdikacije pred okorelim kriminalcima i ratnim zločincima", poručio je Jeremić.

Jeremić kaže da se u Savetu bezbednosti UN vode konsultacije o nacrtu rezolucije kao i da je njihov ishod teško predvideti.

Dodaje i da ne može da kaže da li će nacrt rezolucije biti danas stavljen na glasanje u SB UN ili će biti potrebne dodatne konsultacije.

"Nema ozbiljne istrage bez mandata Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić i dodao da istraga mora da bude sprovedena u više zemalja i da je reč o "monstruoznim zločinima" koji nikad ne zastarevaju.

Kako je u ponedeljak izjavio stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin, nacrt rezolucije sastavili su pre nekoliko meseci Rusija i Srbija.

"Sada smo ga obnovili i učinili ga još preciznijim i jasnijim", rekao je Čurkin, dodajući da su "konkretnije formulisane obaveze sprecijalnog predstavnika UN i Misije EU".

Rusija ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kosovo: Može učešće, ne može članstvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2011

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić kaže da Srbija pristaje da Kosovo bude predstavljeno u regionalnim forumima, ali da ne može da bude njihov član.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.