Navračič: Srbija najbolji partner EU u regionu

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navračič: Srbija najbolji partner EU u regionu

Beograd - Evropska komisija je svesna napora koje Srbija ulaže na planu regionalne saradnje kada je reč o oblastima iz njegovog portfolija, ali i na širem planu, poput promocije evropskih vrednosti, izjavio je Tibor Navračič, evropski komesar za kulturu, obrazovanje, mlade i sport, prilikom jučerašnjeg susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Oni su razgovarali o učešću Srbije u komunitarnim programima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << EU i reformama koje u tim oblastima srpska vlada sprovodi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakavši značaj obrazovanja za razvoj društva, kao i regionalne saradnje u toj oblasti za dobrobit mladih, Dačić je komesara upoznao sa inicijativom Srbije za ustanovljenje "Unije mladih Zapadnog Balkana" kao platforme za uspostavljanje održive saradnje među mladima i institucijama za mlade. Kako se navodi u saopštenju, ta platforma treba da doprinese zajedničkoj borbi protiv diskriminacije, nasilja i netolerancije i, dugoročno gledano, rezultira stabilnošću i napretkom Zapadnog Balkana.

Dačić i Navračič su na sastanku razgovarali i o predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja će se 27. avgusta održati u Beču.

Navračič je tokom sastanka sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović istakao da je Srbija najbolji partner EU u regionu i izrazio očekivanja za još uspešniju saradnju. Joksimovićeva je istakla da je Srbija veoma aktivna u programima EU iz oblasti nauke Horizont 2020, kulture i mladih Erazmus +, saopšteno je iz kabineta Joksimovićeve. Kako je ocenila, ključni preduslov za održivost ekonomskih reformi koje vlada sprovodi su nastavak reforme obrazovanja, razvoj ekonomije zasnovanog na znanju i inovacijama i potrebama tržišta.

Evropski komesar obišao je juče Univerzitet u Beogradu i Filološki fakultet i upoznao se sa rezultatima projekata finansiranih iz sredstava EU. Navračič je sa rektorom Beogradskog univerziteta Vladimirom Bumbaširevićem obišao zgradu Rektorata, koja je renovirana donacijom EU vrednom milion evra, a pre toga posetio Filološki fakultet, na kome je instalirana nova oprema za simultano prevođenje, finansirana kroz projekat EU Tempus Refles.

Rektor Bumbaširević je naveo da je od 2001. do danas finansirano više od 150 projekata Evropske unije, u kojima je Beogradski univerzitet bio koordinator ili partner. Prema njegovim rečima, ti projekti su doprineli razvoju univerziteta kroz poboljšanje infrastrukture, uspostavljanje novih nastavnih programa i edukaciju nastavnika.

Navračič je kazao da članstvo Srbije u EU pitanje budućnosti, ali da se po određenim aspektima evropskih integracija ona već nalazi u Uniji.

 Master programi

Dekanica Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš najavila je početak master programa razvijenih u okviru projekta reforme stranih jezika u Srbiji (Refles), namenjenih podučavanju srpskog kao stranog jezika i za nastavu simultanog i konsekutivnog prevođenja.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.