Nastavak razgovora u Briselu

Izvor: RTS, 08.Sep.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Delegacije Beograda i Prištine razgovaraju sa Ketrin Ešton o lokalnim izborima na Kosovu, telekomunikacijama i energetici. Delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić. U razgovorima učestvuje i vicepremijer Aleksandar Vučić, što može doprineti postizanju dogovora, ocenjeno u krugovima EU.

18.40 - Hašim Tači pre početka sastanka rekao da će o pitanjima izbora odlučivati u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Prištini, a ne u Briselu, javlja izveštač RTS-a.

17.20 - Počeo sastanak Ketrin Ešton sa delegacijom Beograda koju predvodi premijer Ivica Dačić.

Nova runda dijaloga Beograd-Priština u Briselu nastavljena razgovorima Ketrin Ešton sa delegacijom Beograda koju predvodi premijer Ivica Dačić. Sledi sastanak Eštonove sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a zatim sledi zajednička radna večera. Teme razgovora su naziv srpske izborne liste, i pitanja telekomunikacija i energetike. Postizanju dogovora može doprineti i učešće potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića, ocenjeno je u krugovima EU.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič rekla je novinarima da će centralna tema razgovora biti lokalni izbori na Kosovu 3. novembra i naglasila da je važno da ti izbori budu što bolje organizovani i da na njih izađe što veći broj ljudi.

Kosovski premijer Hašim Tači je uoči bilateralnog sastanaka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu izjavio da u ovoj rundi pregovora s Beogradom očekuje konačan dogovor o telekomunikacijama i energetici.

On je takođe rekao da će o pitanjima u vezi s izbornim listama za lokalne izbore 3. novembra odlučiti Centralna izborna komisija Kosova, i da se o tome neće odlučivati u Briselu.

Kako je agenciji Beta rečeno u Briselu, postoje izgledi da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton ostvare napredak oko ovih pitanja, a dolazak Aleksandra Vučića je svakako od koristi jer je on ključna politička ličnost u Srbiji.

EU smatra da je brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja u primeni sporazuma Beograda i Prištine bitno za donošenje odluka unutar institucija EU oko početka pregovora o članstvu sa Srbijom, odnosno sporazuma o pridruživanju sa Prištinom.

Evropska komisija uveliko priprema godišnje izveštaje o napretku Zapadnog Balkana, a  opipljiviji pomak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bi osetno doprineo konačnoj preporuci EK Savetu ministara i vođima Unije da se pokrenu pregovori sa Srbijom.

Otud u krugovima Evropske unije postoji nada da će današnji susret Dačić-Ešton-Tači doneti uspeh u daljem sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je napretkom u pripremama za izbore na Kosovu već ostvaren pomak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane.

Ketrin Ešton je istakla da registracija velikog broja stranaka i grupa za opštinske izbore predstavlja "dobre korake koji će zajamčiti održavanje poštenih izbora na kojima će učešće uzeti sve zajednice na Kosovu".

Reč je posebno o nastojanjima, što Brisel pozdravlja, da se obezbedi mnogobrojno učešće kosovskih Srba na opštinskim izborima, jer na njima izabrani predstavnici treba da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao ključne tačke sporazuma Beograd-Priština.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini ukazale su u posebnom apelu da je takođe važno zajamčiti masovnije učešće izbeglih i raseljenih Srba.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je juče rekao da će neslaganje srpske i albanske strane oko naziva jedinstvene srpske liste za lokalne izbore na Kosovu biti razrešeno na današnjem dijalogu u Briselu.

Ali, kako je objasnio, "njihova Centralna izborna komisija šalje signale da neće prihvatiti naziv jedinstvene srpske liste". Drecun je istakao da je to sada "nepovratno stanje" i da se ne može odustati od naziva liste.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brisel: Rešeno pitanje struje i telekomunikacija

Izvor: Mondo, 09.Sep.2013, 00:05

U Briselu je završena 16. po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su raspravljana pitanja energetike,..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.