Nastavak proširenja bitan i za EU

Izvor: B92, 29.Jan.2013, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavak proširenja bitan i za EU"

Brisel -- Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila u Briselu da je veoma bitno, ne samo za kandidate nego i za budućnost EU, da se proces proširenja nastavi.

U Briselu je danas popodne počeo skup o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske narodne stranke (EPP), na kojem učestvuje i Suzana Grubješić.

Osim zvanica iz regiona i evropskih parlamentaraca, skupu prisustvuje i evropski komesar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za proširenje Štefan File.

File je u uvodnom govoru istakao važnost održanja "zamaha procesa proširenja" na zemlje Zapadnog Balkana.

On je istakao da je izuzetno važno da se taj zamah održi uprkos ekonomskoj krizi u EU i brojnim nerešenim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

"Kada sam počinjao da radim ovaj posao, očekivao sam da će se on sastojati najviše u pritisku na zemlje članice da održe proces, a umesto toga pritiskam zemlje kandidate da sprovode reforme", rekao je File.

File je kao primer zemalja u kojima su reforme stale naveo Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. On je podsetio da će Evropska komisija početkom aprila podneti izveštaje Savetu o Srbiji, Kosovu i Makedoniji i da će od tih izveštaja zavisiti napredak tih zemalja u procesu proširenja.

Suzana Grubješić je u svom govoru podvukla rešenost vlade Srbije da istraje u reformama i uskladjivanju sistema sa evropskim standardima.

"To je često nezahvalan posao izmedju ostalog zbog političkih zahteva", rekla je ona.

Grubješić se požalila na sporost procesa proširenja primetivši da je deset godina posle Solunske deklaracije samo jedna zemlja zapadnog Balkana (Hrvatska), na putu da ubrzo postane članica EU.

"Politika štapa i šargarepe je održiva samo ako su to dvoje u ravnoteži", rekla je Grubješić i zatražila da se "pravila igre ne menjaju u hodu".

Prema njenim rečima, "naš cilj je prosperitetna Srbija, pouzdan partner susednim zemljama, Srbija koja za Evropsku uniju predstavlja vrednost, a ne teret".

Potpredsednica srpske vlade ponovila je da je naša zemlja spremna da odmah počne pregovore.

Govoreći o poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje pokazuje pad podrške za evrointegracije, ona je istakla da je dobro da je podrška i tolika, ako se ima u vidu da je za nama decenija izneverenih očekivanja i pogrešnih birokratskih objašnjenja šta je EU i šta ona znači za Srbiju.

"Ipak, nijedan drugi društveni proces nema toliku podršku javnosti kao što imaju evropske integracije. Ovo je alarm, krajnje je vreme da se promene neke stvari", zaključila je Grubješić i ponovila da danas evropske integracije više nisu monopol bilo koje stranke, niti samo zgodna marketinška tema, već ozbiljna državna politika koja se temelji na teškom radu i ne tako popularnim odlukama.

"Verujem da će se naš rad isplatiti i da će, uz rezultate i bolju komunikaciju sa gradjanima na ovu temu, podrška rasti", zaključila je.

Na konferenciji učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsedavajući Parlamentarnom skupštinom OEBS-a Rikardo Miljori, predsednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, evropski poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, kao i zvaničnici zaduženi za evropske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.