Nasilje u porodici nije u porastu, samo se o njemu više govori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje u porodici nije u porastu, samo se o njemu više govori

NOVI SAD -

O porodičnom nasilju najviše se govori kada se ono dogodi, pa je tako javnost pre nekoliko dana uzburkala vest da je u jednoj novosadskoj piceriji muž čekićem pretukao ženu. Mnogi slučajevi nasilja, međutim, ostanu neprijavljeni.

Samo prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je 27 žena u Srbiji, od kojih trećina u Vojvodini. Muškarci čine 93 odsto nasilnika, a presuda je izrečena tek svakom petom i to je uglavnom bila uslovna kazna.

"Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodični zakon, kojim je regulisana zaštita od nasilja u porodici, je dobar. Usklađen je sa zakonima Evropske unije, ali se ne primenjuju efikasno", smatra rukovodilac programa "Sigurna kuća" Vesna Stanojević.

"Uzeću samo primer žena koje borave kod nas u Sigurnoj kući. Od momenta kada dođu, prođe po nekoliko meseci dok se prvi sudski postupak ne dovede u stanje da je makar skoro završeno, ako je reč o razvodu braka i zabrani prilaska žrtvi. Sve to mora da bude hitno. Jer, ako imamo u vidu da nasilje može samo da proizvede smrtne posledice, a sve više ima takvih slučajeva, onda to moraju da budu hitni postupci", zaključuje Stanojević.

Svaka druga žena u Srbiji je žrtva psihičkog nasilja, a svaka treća je preživela određen oblik fizičkog nasilja, rezultati su istraživanja Viktimoloskog društva Srbije.

U Autonomnom ženskom centru, ženskoj nevladinoj organizaciji, smatraju da je u borbi protiv nasilja neophodna saradnja više institucija, kaže socijalna radnica u Centru Vedrana Lacmanović.

"Ono što bi trebalo učiniti jeste da se uspostavi jedinstven sistem praćenja nasilja prema ženama i evidentiranja od strane institucija koje se ovom problematikom bave, prvenstveno se misli na policiju, centre za socijalni rad, tužilaštva, zdravstvene ustanove, obrazovne, sudove i tako dalje. Kada budemo mogli da utvrdimo, odnosno, da pratimo, videćemo kakvi su trendovi, da li se nasilje smanjuje ili povećava", dodaje Lacmanović.

Nasilje u porodici nije problem savremenog doba. Ono je postojalo oduvek, samo su se žene sada osmelile da o tome progovore, a mediji da to iznesu u javnost. Naše sagovornice kažu da tek kada osobe koje trpe nasilje u porodici progovore, mogu da budu zaštićene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.