Nasilje nije rešenje

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nije rešenje

Probleme na severu Kosova i Metohije treba rešavati dijalogom, a ne nasiljem, poručuju iz Evropske unije. Današnja akcija Kfora u Jagnjenici još jedan pogrešan potez, smatra ministar Bogdanović.

Sukobe Kfora i demonstranata u Jagnjenici osudio je i Brisel, ali i predstavnici Vlade i opozicija u Beogradu. 

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič upozorila je da "nasilje nije rešenje" i da "probleme na severu Kosova i Metohije treba rešavati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalogom".

"EU još prikuplja informacije sa terena, ali stav Brisela je jasan", izjavila je Maja Kocijančič i pozvala sve strane na uzdržanost.

Prema njenim rečima, radi se na tome da se problemi reše mirnim putem.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je i od Kfora i od kosmetskih Srba da se uzdrže od nasilja.

Bogdanović smatra da je današnja akcija još jedan pogrešan potez Kfora koji neće rešiti problem na severu Kosmeta i ne doprinosi smirivanju situacije, već, naprotiv, samo podiže napetost i pojačava nepoverenje Srba prema Kforu i drugim međunarodnim organizacijama.

Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da "zadrže hladne glave" i da ne nasedaju na provokacije i poručio da se mora stati na put svima koji su za sukobe.

Dačić je istakao da ne može da veruje da je ikome palo na pamet da silom uklanja barikade sa puteva u trenutku kada je ponovo profunkcionisao dijalog Beograda i Prištine.

DSS kritikuje Stefanovića

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Borko Ilić izjavio je da, dok Kfor danas pokušava nasilnim putem da ukloni barikade Srba na severu Kosova, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pregovara u ime tih međunarodnih snaga.

"Ako nekome iz vlasti nije jasno na čijoj je strani Kfor, ne treba da se bavi državnim poslom. Vlast i dalje pristaje na ucene iz Brisela, čekajući kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji kao jedinu slamku spasa na narednim izborima", rekao je Ilić.

Srpska radikalna stranka najoštrije je osudila akciju Kfora u Jagnjenici i vlast u Srbiji koja, kako tvrdi, daje prećutnu saglasnost za sve što se dešava na severu Kosova.

Poslanik SRS-a Božidar Delić rekao je da je vladajuća koalicija sa Borisom Tadićem na čelu obećala da će do 9. decembra dozvoliti uspostavljanje granice na severu Kosova i da to dokazuje i današnje uklanjanje barikada u Jagnjenici.

"Današnja akcija Kfora pokazuje da Kfor radi u funkciji uspostavljanja državne granice i u korist vlasti u Prištini", rekao je Delić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.