Napredak u ispunjavanju obaveza

Izvor: B92, 24.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u ispunjavanju obaveza

Ispunjeno više od pola predviđenih obaveza (FoNet, arhiva)

Beograd -- Vladina kancelarija za evropske integracije konstatovala je da je u prva tri meseca napravljen napredak jer je ispunjeno 53 odsto predviđenih obaveza.

U drugoj polovini prošle godine, kako se navodi u izveštaju kancelarije koji je usvojila Vlada Srbije, bilo je ispunjeno 29 odsto predviđenih obaveza. Od 68 planiranih propisa važnih za integraciju Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropsku uniju, u prva tri meseca ove godine, kako se navodi, usvojeno je 36.

U izveštaju se navodi da je izvršna vlast ispunila 64 odsto svojih obaveza na ovom području, dok je Skupština Srbije usvojila 35 odsto od dostavljenih zakona.

Kancelarija precizira da su ministarstva usvojila sve akte predviđene nacionalnim programom, dok je Vlada utvrdila predloge 23 zakona od 36 predviđenih.

Direktorka Kancelarije Milica Delević objasnila je da Srbija ovaj procenat uspešnosti duguje velikom broju podzakonskih akata i to onih koje usvajaju Vlada i ministarstva.

"Od predviđenih 36, vlada je utvrdila predloge 23 zakona od čega je skupština usvojila 8. Važno je da smo se kao celina pomerili više nego u prethodnom periodu i da pratimo ovaj mehanizam i u naredna tri meseca u nadi da će rezultat biti dobar”, rekla je ona.

Među najuspešnijim ministarstvima u prvom kvartalu ove godine je Ministarstvo zdravlja, koje je nadoknadilo zaostatak iz prethodnog perioda i ispunilo stopostotno svoje obaveze, dostavivši Vladi 10 zaostalih uredbi i strategija, uključujući i Strategiju za borbu protiv droga, neophodnu za ukidanje viza.

Posao je u potpunosti obavilo i Ministarstvo pravde, a 86 odsto plana ostvarilo je i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, a solidnih 69 odsto zabeležilo je Ministarstvo privrede.

Uprkos radu na rebalansu budžeta i Strategiji za borbu protiv krize, i Ministarstvo finansija obavilo je polovinu predviđenih zadataka.

Izvešaj beleži i veliki angažman Ministarstva za životnu sredinu, koje je ispunilo sve tekuće obaveze, ali i neke iz narednog tromesečja.

Parlament i dalje zaostaje za ukupnim prosekom i ostvaruje trećinu predviđenih obaveza.

Mas pohvalno o napretku

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas kaže da Evropska unija podržava Srbiju, a države članice već godinama čine sve što mogu da pomognu Srbiji kako bi napredovala što brže i ostavrila svoj cilj punopravnog članstva u Uniji.

"Ovaj izveštaj dokazuje da je naše povrenje u kapacitete srpske administracije na dobrim osnovama, jer pokazuje da je dinamika puta ka EU ubrzana i da su Vlada i predsednik Srbije jasno prihvatili put evropskih integracija", rekao je Mas.

"Država Srbija na najbolji način napreduje ka članstvu u EU", naveo je on.

Prema rečima Masa, ekonomske neprilike ne mogu da uspore proces evropskih integracija Srbije, ali on kaže i da za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija mora da reši pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Program integracije u EU u prvom kvartalu ispunjen 53 odsto

Izvor: Blic, 24.Apr.2009

Skupština Srbije, uprkos novom poslovniku, i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku u sprovođenju nacionalnog programa integracije u Evropsku uniju...Prema izveštaju Kancelarije za evropske integracije, u prva tri meseca ove godine bilo je planirano da se uradi i usvoji 36 evropskih zakona, Vlada Srbije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.