Napredak u dijalogu

Izvor: RTS, 01.Dec.2011, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u dijalogu

Ministri spoljnih poslova EU su konstatovali napredak u dijalogu Beograda i Prištine i u primeni dogovorenog, izjavila Ketrin Ešton. Francuska će podržati status kandidata za članstvo Srbije u EU, rekao Alen Žipe na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da su ministri spoljnih poslova zemalja EU na današnjem sastanku "konstatovali napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne samo u dijalogu (Beograda i Prištine), nego i u primeni dogovorenog".

Eštonova je takođe rekla da veruje da je predsednik Srbije Boris Tadić rešen da zaustavi nasilje na severu i da očekuje da Beograd izvrši "maksimalni pritisak" da se uklone barikade.

Ona je dodala da će ministri spoljnih poslova na sastanku u ponedeljak razmotriti šta je Srbija do sada uradila.

"Izrazili smo duboku zabrinutost zbog napada na pripadnike Kfora i to naročito važi za one zemlje koje imaju vojnike na Kosovu", navela je visoka predstavnica i dodala da je debata koju su vodili ministri spoljnih poslova bila "mešana".

"Imamo osećaj da se stvari kreću, ali hoćemo više", istakla je Eštonova.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je, u pauzi sastanka Saveta ministara spoljnih poslova članica EU, da će njegova zemlja podržati status kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj unuji. Žipe je rekao da su ministri razgovarali o zapadnom Balkanu i da su osudili nedavne događaje na severu Kosova.

U tim događajima bilo je više od 50 povređenih, među kojima su i pripadnici nemačkog, ali i austrijskog i mađarskog kontingenta Kfora, podsetio je francuski ministar, i ponovio da za situaciju na Kosovu "nema drugog rešenja osim nastavka iskrenog i konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine".

Prema Žipeovim rečima, taj dijalog je ovih dana nastavljen "obećavajućim rezultatima".

"Istakao bih da bi Srbiju trebalo ohrabriti da nastavi u tom pravcu i poslati joj pozitivne signale. Dakle, Francuska se zalaže za to da se Srbiji sada prizna status kandidata, što će nam kasnije omogućiti da nastavimo konstruktivne razgovore", rekao je Alan Žipe.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele osudio je nasilje i napade na vojnike Kfora.

Sličan stav izneo je i austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger, koji je oštro osudio napade na austrijske, mađarske i nemačke vojnike Kfora na severu Kosova.

„Nema jasne poruke na terenu da se nasilje neće ponoviti. Da bismo odobrili kandidatski status, potreban je veći angažman. Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova o tome, čuo sam šta je poručio predsednik Tadić, ali to nije dovoljno, jer treba da na terenu vidimo potvrde da se to neće ponoviti" rekao je Špindeleger.

On je poručio da će Beč teško pristati na kandidaturu Srbije ako nasilje ne samo ne bude obustavljeno, već i vinovnici tog nasilja pronađeni i izvedeni pred sud.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ranije je izjavila da je zabrinuta zbog nasilja na severu Kosova, i mogućnošću napretka Beograda i Prištine ka Evropi.

Eštonova je rekla da naporno radi sa Srbijom i Kosovom da se nađe mirno rešenje za probleme na severu Kosova.

Ministri su na sastanaku raspravljali i o najnovijem razvoju događaja na Zapadnom Balkanu, u Srbiji, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.