Napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije

Hrvatska je u borbi protiv korupcije postigla ohrabrujući napredak na visokom nivou, navedeno je u zaključcima koje su danas u Briselu usvojili ministri inostranih poslova zemalja članica EU, a preneli mediji u Zagrebu.

"Napredak ohrabruje u mnogim područjima, uključivši i područje vladavine prava i borbe protiv korupcije na visokom nivou", navedeno je u zaključcima.

U nacrtu zaključaka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je pripremljen pre nego je počeo istražni postupak i uhapšen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, nije se pominjao napredak u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

Ministri su na svom redovnom mesečnom sastanku raspravljali o proširenju, a kao podloga za raspravu poslužili su dokumenti koje je EK objavila početkom novembra - strategiji proširenja i izveštajima o napretku zemalja kandidata i mogućih kandidata.

Predsedavajući Saveta za opšte poslove, belgijski ministar spoljnih poslova Steven Vanakere na konferenciji za novinare dao komentar na slučaj Sanadera u kontekstu zatvaranja 23. poglavlja, o pravosudju i pravima u sklopu priključenja Zagreba EU.

Finski ministar spoljnih poslova Aleksendar Stub kazao je da je "teško reći šta to tačno znači, najvažnije je da je poglavlje o pravosudju i temeljnim pravima tehnički u redu".

"Uvek ima političkih slučajeva visokog profila, ali i to spada u pravni sistem, koji se o tome treba pobrinuti", rekao je Stub.

Konačno prihvaćeni zaključci u odnosu na raniji predlog sadrže još jednu, za Hrvatsku pozitivnu promenu, u delu u kome se govori o saradnji s haškim sudom.

"Savet beleži generalno dobru saradnju Hrvatske s Hagom" rečenica je koja je dodana u zaključke nakon rasprave.

Glavni haški tužilac Serž Braemerc je na poziv belgijskog predsedništva izvestio ministre inostranih poslova o svojim ocenama o saradnji Hrvatske i Srbije sa svojom kancelarijom.

U zaključcima se dodaje da "puna saradnja ostaje bitna, u skladu s Pregovaračkim okvirom. Medjuresorna grupa koju je formirala hrvatska vlada počela je istraživati važne nove smjerove oko nestalih dokumenata, a Savet poziva Hrvatsku da nastavi administrativnu istragu kako bi se objasnila sudbina nestalih vojnih dokumenata iz Oluje", navedeno je u zaključcima.

U njima se dodaje da su potrebni daljnji napori, medju inim, oko nezavisnosti i efikasnosti pravosudja, borbe protiv korupcije na svim nivoima, kao i u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbeglica i sudjenjima za ratne zločine.

Savet ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih kriterijuma mjerila, uključivši i stvaranje uverljive evidencije rezultata, pre svega oko tržišnog takmičenja i pravosudja i temeljnih prava".

"Savet pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterijima za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora konstantno su napredovale, pa je zaključenje pregovora na dohvatu", istaknuto je u zaključcima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.