Najvažnije je što smo na pragu EU

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najvažnije je što smo na pragu EU"

Beograd -- Nije najvažnije da li će Srbija otpočeti proces pregovora sa EU u oktobru, decembru ili januaru, već to što se naša zemlja nalazi "na pragu" Unije.

To smatraju učesnici skupa "Srbija i EU - 10 godina posle solunskog obećanja".

Na skupu - na kojem je povedena i polemika oko toga da li je pristupanje EU "kolonizacija" - učesnici su se saglasili i da će Srbija na punopravno članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Uniji čekati bar deceniju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević veruje da proces proširenja EU nije stao, ali da će Srbija dugo čekati priliku kakvu će Hrvatska dobiti 1. jula.

"EU je danas drugačija nego pre 10 godina, ona se brzo menja i Unija u kakvu ćemo mi ući za 10 i više godina, biće drugačija od one iz 2003. godine kada je i održan samit u Solunu", kazao je Teokarević.

Prema njegovim rečima, ulazak Hrvatske u EU ne treba shvatiti kao završetak proširenja, već kao novu šansu.

Predsednica Centra za evroatlanske studije Jelena Milić poručila je da se nije samo EU promenila u poslednjoj deceniji, već i ceo svet.

Ona je mišljenja da nije bitno da li će Srbija datum za početak pregovora dobiti danas, u oktobru, decembru ili u januaru, već kaže da na svaku odluku treba gledati kao na ohrabrenje.

Njoj, kako je objasnila, zato nije jasno zašto se srpska vlast toliko buni ako zbog naše zemlje bude organizovan još jedan samit na kome bi se videlo kako ide proces implementacije dogovora Beograda i Prištine, "ako se u taj proces ušlo iskreno".

Glavni urednik Dojče Velea Dragoslav Dedović takođe smatra da nije važno kada će tačno Srbija dobiti datum, već je važno to što je Srbija danas na "pragu pregovora sa EU".

"Datum je simboličan kapital kojim se ovde barata i on ne igra nikakvu bitnu ulogu već proces koji dolazi nakon njega", istakao je Davidović.

Na skupu se povela polemika oko toga da li je pristupanje EU ulazak u proces kolonizacije, što tvrdi pisac i kolumnista Vladimir Kecmanović.

On, naime, kaže da pristupanje EU "ne znači ništa do kolonizacije Srbije".

"EU je jedna neobična porodica u kojoj funkcionišu kolonijalna pravila", kaže Kecmanović i pita zašto odluka o srpskom datumu za priključenje EU zavisi samo od nemačkog Bundestaga.

Teokarević je odgovorio da ulazak u EU nije početak srpske kolonizacije i dodao da ne postoji drugi put osim ulaska u Uniju.

"Osim EU nema drugog rešenja i partnera", zaključio je Teokarević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Najvažnije je što smo na pragu EU"

Izvor: B92, 27.Jun.2013, 01:22

Nije najvažnije da li će Srbija otpočeti proces pregovora sa EU u oktobru, decembru ili januaru, već to što se naša zemlja nalazi "na pragu" Unije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.