Najbolje da Tito ustane iz groba

Izvor: B92, 20.Mar.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najbolje da Tito ustane iz groba"

Beograd -- Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da će izjašnjavanje o situaciji u Ukrajini biti veliki izazov za novu Vladu Srbije.

Biće potrebno mnogo veštine i političkog pragmatizma da se savlada izazov koji je postavljen pred novu srpsku vladu da se izjasni o situaciji u Ukrajini, kao što su to već od Beograda zatražili evropski ambasadori, smatra Simić, koji je i bivši ambasador naše zemlje u Francuskoj.

Najgore za Srbiju jeste da se nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << “između evropskog čekića i ruskog nakovnja“, ocenio je danas Simić u izjavi za Tanjug dodajući da bi ekonomski rat između EU i Rusije bio “fatalan“ za Srbiju, jer bi uticao na snabdevanje ruskim gasom koji stiže preko Ukrajine.

Srbija bi se našla u situaciji da se opredeljuje između EU kao kandidat koji pregovara i Rusije sa kojom ima veoma velike interese. Naša gasna industrija je u većinskom ruskom vlasništvu, cene energenata bi porasle i to bi za Srbiju bio težak, naveo je Simić.

On je podsetio da se Crna Gora, kao i Albanija, rezolutno izjasnila po pitanju Ukrajine, a da se od Beograda očekuje da zauzme sličan stav kao i Podgorica.

“Za sada možemo da koristimo odgovor koji je dalo Ministarstvo spoljnih poslova da tehnička vlada ne može da zauzima političke stavove, ali već smo čuli da su evropski ambasadori zatražili izjašnjavanje Srbije po tom pitanju i čini mi se da će to biti najtvrđi orah koji će se postaviti pred novu vladu“, rekao je Simić.

Prema Simićevim rečima za utehu je da Hrvatska, iako članica NATO i EU, još pokušava da pronađe srednje rešenje, za koje u slučaju da se kriza bude pogoršala “neće biti mesta“.

Govoreći o idealnom scenariju za Srbiju, on je kazao da bi “najbolje bilo kada bi Tito ustao iz groba“ i naučio političare kako da balansiraju između Vašingtona, Brisela i Moskve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Simić: Za Srbiju bi najbolje bilo kada bi Tito ustao iz groba

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2014

BEOGRAD - Biće potrebno mnogo vještine i političkog pragmatizma da se savlada izazov koji je postavljen pred novu srpsku vladu da se izjasni o situaciji u Ukrajini, kao što su to već od Beograda zatražili evropski ambasadori, smatra bivši ambasador u Francuskoj, profesor Predrag Simić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.