Nagodba ili nastavak uslovljavanja Nemačke

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagodba ili nastavak uslovljavanja Nemačke

Dok iz krugova bliskih vladi smatraju da je zemlja dobila šansu koju treba iskoristiti, izvori bliski briselskim krugovima ukazuju na to da su na sednici Saveta EU usvojeni zapravo nemački stavovi

Do dogovora da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i da, ako ocena bude povoljna, najkasnije do juna odrede datum početka pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šefovi diplomatija Evropske unije preksinoć su stigli „lomeći” zaista „duga koplja”. U toj neobično upornoj, petočasovnoj bici, s jedne strane bila je Nemačka, praćena Velikom Britanijom i Holandijom, a s druge većina, ali manjih zemalja EU, koju su predvodili Španija, Italija i Kipar, uz koje su se naročito isticale Bugarska i Češka.

Nemačka, koja je bila najtvrđa u stavu da se Srbiji ne odredi datum početka pregovora, tražila je, prema izvorima iz Brisela, još rezultata u dijalogu između Beograda i Prištine, posebno početak rasformiranja institucija Srbije na severu Kosova. Suprotni tabor, u kojem su bile zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, protivile su se da se u tekstu zaključaka saveta pozdravi to što je Evropska komisija izradila studiju o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Prištinom. Zahtevale su da se samo navede da savet to „prima k znanju”, odnosno da se ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje „državnosti” Kosova.

Izveštači iz Brisela javili su da je došlo do nagodbe i da je ishod spora „kompromisno rešenje”. Jer direktno se u zaključnim stavovima ne pominje nijedan datum za Srbiju, već se govori o vremenskom roku koji se odnosi na sledeće šestomesečno predsedavanje Irske. Dakle, od januara do kraja juna. Kako je objasnio evropski komesar za proširenje Štefan File, Evropska komisija će „sačiniti izveštaj (o napretku) koji će predati savetu tokom irskog predsedavanja”.

Ako taj izveštaj, kako je rekao, bude pozitivan, savet će zadužiti komisiju: prvo, da odredi okvir za otpočinjanje pregovora, drugo da počne proces nadgledanja u vezi sa poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Put ka proširenju je jasan, savet ovo traži od komisije nakon odluke o otvaranju pregovora, kazao je File, čime je ukazao da je indirektno dato „zeleno svetlo” za otvaranje pregovora. A, kad je reč o Kosovu, na kraju je izbrisan stav da savet „izražava zadovoljstvo”, već je samo rečeno da „prima na znanje” da je komisija izradila studiju o izvodljivosti.

Naš izvor blizak Vladi Srbije ocenjuje da je sada „važno da je to po nas uspešno završeno”. „Dobili smo šansu, sada je treba iskoristiti”, naglasio je taj naš izvor. 

„Politikin” dobro obavešteni sagovornik blizak briselskim diplomatskim krugovima tvrdi da se prekjuče ništa dramatično nije dogodilo za Srbiju, da su sve to samo „nemački stavovi od A do Š”, i da „tu uopšte nema nikakvog odstupanja od njihove tvrde linije”.

„Ništa se nije promenilo u stavu Berlina, ni u holandskom niti u britanskom, da se ovo razdoblje, u kojem je novoj vlasti u Srbiji stalo do toga da postigne nekakav uspeh u približavanju EU, maksimalno iskoristi za ustupke od strane Srbije u odnosu na Kosovu”, kaže uveren da je sporazum o integrisanom upravljanju graničnim prelazima veliki ustupak Srbije na severu Kosova.

On posebno ukazuje na tačku 45 zaključka Saveta ministara u kojoj se zahteva nepovratan napredak da bi se stvorile strukture na severu Kosova koje su u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva u oblasti bezbednosti i pravosuđa, i to javno i na način koji obezbeđuje funkcionalnost „jedinstvenih institucija i uprave na Kosovu”. To je, kako ukazuje, naredna prepreka za Srbiju, a u stvari stav koji je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela prošle godine u Beogradu tražeći ukidanje srpskih institucija na severu. U narednih šest meseci, prema zaključcima saveta, tražiće se i postizanje dogovora o struji, što će za srpske vlasti predstavljati novi izazov.

U ponedeljak, prvog dana zasedanja Saveta ministara, nije, kako su javljali izveštači iz Brisela, bilo velikog spora. Tada se u diskusiji pominjao juni iduće godine kao mogući datum kada bi savet mogao da odluči o dodeli datuma početka pregovora. Sledećeg dana, došlo je, kako je rečeno, do zaokreta, tako da se juni kao jasna odrednica izgubio. U vezi s tom oštrom diplomatskom borba među članicama unije, čak se moglo čuti i da postoji mogućnost da se konačna odluka prepusti šefovima država na samitu koji se održava danas i sutra.

Šta se preokrenulo između ponedeljka i utorka, dva dana u kojima su zasedali šefovi diplomatija EU? Naš pomenuti sagovornik iz Brisela misli da je reč zapravo o spinu, koji je gurao i komesar File, nastojeći da celoj toj priči da pozitivan predznak, o tome kako je učinjen veliki korak u pravcu proširenja. Pored toga, on nam prenosi da Srbija nije bila jedina tema prekjučerašnje žestoke rasprave šefova diplomatija EU, već da je bilo dosta svađe i oko Makedonije i oko formulacije koja se odnosila na Kosovo.

-----------------------------------------------------------------------

Šta Savet ministara EU očekuje od Srbije

•Da se zajamči funkcionalnost „jedinstvenog institucionalnog i administrativnog okvira unutar Kosova”

•Sprovođenje postignutih dogovora između Beograda i Prištine

•Poštovanje odredbe Sporazuma o energetskoj zajednici, odnosno dogovor o struji

•Dogovor o telekomunikacijama

•Da se obezbedi uvid u protok novca za srpsku zajednicu Kosova i da se uskoro postigne sporazum o načinu na koji će se to odvijati

•Da se obezbedi da Euleks bude u stanju da u potpunosti upražnjava svoje mandate na severu

•Puno poštovanje regionalne saradnje u kojoj će svi biti zastupljeni, pa i Kosovo

Dodatni uslovi Nemačke

Poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova

•Srbija ne treba da sprečava Kosovo da postane članica međunarodnih institucija i organizacija

Biljana Čpajak

objavljeno: 13.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.