Naglašavamo, genocid u Srebrenici je istorijska činjenica

Izvor: B92, 23.Jul.2021, 13:31

"Naglašavamo, genocid u Srebrenici je istorijska činjenica"

Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU, kaže Ambasada SAD.

To što je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji uskoro napušta tu funkciju, danas nametnuo zakon kojim se zabranjuje i negiranje genocida kažnjava s do pet godina zatvora, "pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju, piše u saopštenju Ambasade SAD.

Ambasada SAD u Sarajevu navodi da je to bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za stabilnost BiH i naglašava "kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju",

Ambasada je ocenila da je taj Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida, početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi sa sprovođenjem tog zakona.

"Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, već istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz ni osuda celog jednog naroda", naglašava se u saopštenju.

Objašnjava se da "glorifikovanje ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sećanje na žrtve i podriva pomirenje".

"Vreme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom poverenju", istakla je Ambasada SAD u BiH.

Ambasade je podržala sve koji u BiH rade na jačanju mira i prosperitetnije budućnosti, a podržala je i mandat Visokog predstavnika za praćenje sprovođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada SAD u BiH: Inzkov čin bitan za stabilnost BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jul.2021

Čin odlazećeg visokog predstavnika u BiH pokazuje koliku važnost on pridaje pitanju negiranja genocida koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini. Emitovano je nakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

NADA: Incko zakonom zabranjuje istinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2021, 09:30

Koalicija NADA (POKS-DSS) i 19 Udruženja građana) danas je najoštrije osudila kontroverzan zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koji je, kako ističu, na silu nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovininu Valentin Incko..."U naučnom radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.