Nadbiskup: Stimulisati Srbiju

Izvor: B92, 11.Dec.2014, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadbiskup: Stimulisati Srbiju

Vatikan podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i smatra da Srbiju treba stimulisati na tom putu, kaže nadbiskup Antonini.

Diplomatski odnosi između Srbije i Svete stolice tradicionalno su dobri i stabilni. Vatikan podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i smatra da Srbiju treba stimulisati na tom putu, i ne zagovarati druge uslove koji nisu postojali kada su druge države pristupale EU - istakao je nadbiskup Orlando Antonini, papski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuncije u Beogradu, koji je na univerzitetu Megatrend juče održao predavanje na temu “Diplomatski odnosi Svete stolice“.

On je kazao da je Sveta stolica uvek pokušavala da održi svoju bliskost sa Srbijom, te da veze postoje još od krunisanja kralja Mihaila Vojislavljevića (1077) i Stefana Prvovenčanog (1217), kada su papa Grgur VII, odnosno Honorije III, dali suverenitete njihovim državama.

Nadbiskup je podsetio da je Srbija, tada kao kraljevina, pre tačno sto godina potpisala konkordat sa Vatikanom, uoči početka Prvog svetskog rata. Konkordat je kasnije ratifikovan u zajedničkoj državi Južnih Slovena.

“Iako su odnosi prekinuti sa dolaskom komunističkog režima na vlast, od 25. juna 1966. godine oni su obnovljeni potpisivanjem protokola između Jugoslavije i Svete stolice. Otada je devet nuncija bilo u Beogradu i osim tog kratkog perioda, uvek smo imali dobre odnosa”, istakao je nadbiskup, dodavši da je u međuvremenu bilo nekoliko pojedinačnih dogovora o saradnji između dve zemlje, kao i da je nedavno, početkom septembra, potpisan protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Apostolske biblioteke Vatikana.

Antonini je istakao da Vatikan kao najmanja država na svetu ne zasniva svoje diplomatske odnose na politici, ekonomiji ili vojnoj sili, već na moći ubeđivanja. Sveta stolica se u tom slučaju ponaša kao glas savesti drugim državama, što, kako kaže i jeste njena diplomatska misija.

On je istakao da Vatikan održava diplomatske odnose sa više od 80 država u svetu, te da ima predstavnike u najvažnijim međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija, Afričke unije, UNSCO.

Nadbiskup Orlando Antonini (rođen 1944) na dužnost papskog nuncija u Beogradu stupio je 2009. Za sveštenika je zaređen 1968, osam godina bio je paroh, a 33 godine u diplomatskoj službi, od čega tri i po godine u Crkvenoj pontifikalnoj akademiji u Rimu, gde se obrazuju buduće vatikanske diplomate. Pre Srbije bio je u Bangladešu, Madagaskaru, Siriji, Čileu, Zambiji, i Paragvaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.