Nacionalni konvent o EU: Važan dan za Srbiju

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni konvent o EU: Važan dan za Srbiju

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozdravio je danas otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Unijom istakavši da je to značajan dan kako za Srbiju tako i za EU i apelovao na vladu da se pregovori vode na otvoren i svima razumljiv način uz puno uključivanje i uvažavanje organizacija civilnog društva

Organizacije civilnog društva okupljene u Nacionalnom konventu spremne su da daju maksimalan doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uspešnom vođenju i što bržem okončanju procesa pregovora o članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

"Za Nacionalni konvent otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da konačno počinju pregovori o tome kada ćemo kao država biti spremni da preuzimamo obaveze koje proizilaze iz članstva u EU", dodaje se.

Iz Konventa ukazuju da je za građane važno, kada je reč o poglavlju 32 - kontrola javnih finansija, koje se prvo otvara, da se sazna koliko smo  daleko od standarda koji važe u evropskim državama i šta sve treba da se učini kako bi se dostigli ti standardi.

Otvaranje poglavlja 35 je značajno za sve građane, jer će moći da prate i saznaju šta je u njihovo ime pregovarano i na kraju dogovoreno Briselskim sporazumom, navode.

"Puna primena Briselskog sporazuma je ne samo preduslov za prijem u EU, već i stvaranje čvrstih garancija za uspostavljanje trajnog mira na Balkanu i otklanjanje uzroka za buduće sukobe. Tehnički i formalno dijalog sa Prištinom i pregovori sa EU treba da ostanu odvojeni, a to poglavlje ne bi trebalo da bude poglavlje svih poglavlja", dodaje se u saopštenju.

Iz Konventa pozdravljaju i najavu skorog otvaranja poglavlja 23 i 24 koja će, uvereni su, doprineti uspostavljanju temeljnih vrednosti na kojima počiva svaka, pa i država Srbija - poštovanje ljudskih prava i vladavina prava.

Građani Srbije zaslužuju i očekuju skoro otvaranje i ostalih poglavlja, kao što su   poljoprivreda, energetika, industrijska politika, životna sredina, nauka, informaciono društvo i drugih, piše u saopštenju.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, koji okuplja više od 200 nevladinih organizacija iz cele Srbije sa ciljem uključivanja civilnog društva u proces pregovora o pristupanju EU i njegove veće transparentnosti, počeo je s radom u junu 2014. godine.

Plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU održana je u Skupštini Srbije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.