Na svetu je sve manje siromašnih?

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na svetu je sve manje siromašnih?

26.04.2013. -

Dok se EU bori sa finansijskim problemima u sopstvenim redovima, socijalno ekonomska situacija u drugim regionima se polako ali sigurno menja na bolje- zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

Bez obzira na neke ne tako dobre faktore, u svetu je za poslednjih 30 godina, primećena tendencija snižavanja takozvanog „ekstremnog“ siromaštva. Pod ovim pokazateljem se posmatra broj ljudi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << živi sa manje od 1,25 dolara na dan. Posebno se ova tendencija sniženja siromaštva mogla uočiti u prvoj deceniji 21.veka, kada je bila registrovana svuda osim u Africi, južno od Sahare. Procentualno, radi se o smanjivanju sa 50% na 21%. Drugim rečima, priraštaj stanovništva u regionima koji se razvijaju, ne dovodi njihovom siromašenju, već, čini se, upravo obrnuto.

Postoje apokaliptične prognoze koje kažu da čovečanstvu prete mnogi problemi od demografskog buma, do ratova za hranu.... Izveštaji Svetske banke dokazuju da svi ovi problemi imaju složeniji karakter nego što se to mnogima čini, govori za „ Glas Rusije“ šef odeljenja međunarodnog tržišta kapitala Institua za međunarodne odnose i ekonomiju RAN Jakov Mirkin:

- Radi se o tome da su ekonomske prognoze uvek veoma realtivne. Zato nije isključeno, a to se u praksi, tokom istorije dešavalo, momenat kada svi vide dno, a ispred je samo dalja kriza, a kretanje ka tom dnu kao prema povartnoj tački. A napred je boljitak.

Profesor ruske Finansijske akademije Boris Rupcov je apelovao na slušaoce „Glasa Rusije“ da se trezveno odnose prema apokaliptičnim i previše pesimističnim prognozama i ocenama:

- Kao i uvek, postoje optimisti i pesimisti. U praksi možemo da nađemo ne samo strašne prognoze, već i nešto optimističnija očekivanja. Istina, kao i obično, istina je negde na sredini. Ali, za strahove ima osnova. To pak nije razlog za predviđanje opšteg kraha i ponavljanja „Velike depresije“ iz 30-tih godina prošlog veka.

Jedini region koji ne budi optimizam je Afrika južnije od Sahare. Još jedna trećina siromašnih, prema podacima Svetske banek, živi u Indiji. A u Kini se nivo siromaštva snižava, i to je pokazatelj da da su procesi koji se odvijaju tamo veoma važni i korisni. Njihov bi primer možda mogli uzeti i Evropljani, pri čemu ne samo oni „problematični“.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/atduskgreg/cc-by    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.