Na redu diplome, struja, mobilni...

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na redu diplome, struja, mobilni...

Beograd -- Teme sledeće runde pregovora Beograda i Prištine biće problemi unverzitetskih diploma, katastra, struje i telekomunikacija, kaže za B92 Borko Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije je te teme usaglašavao sa Robertom Kuperom, posrednikom EU u pregovorima Beograda i Prištine.

"Detaljno smo prošli kroz teme koje nas očekuju, izneli smo naše stavove i čuli mišljenje Prištine", kaže Stefanović. On najavljuje da bi nova runda pregovora Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Prištine trebalo da bude održana krajem jula.

"I dalje nastavljamo da rešavamo konkretne životne probleme ljudi čuvajući naš suverentitne i poziciju oko Kosova i Metohije. To su poznati problemi poput univerzitetskih diploma, katastra, električne energije, telekomunikacija i carinskih pečata", kaže Stefanović za B92.

Stefanović očekuje da će se lakše doći do rešenja pitanja diploma i katastra a da će teže ići oko telekomunikacija i električne energije.

"Za Beograd je jako značajno pitanje snabdevanja strujom srpskih enklava a takođe je potpuno jasno da se mora rešiti problem oko telekomunikacija jer Srbima južno od Ibra treba omogućiti da imaju 064 broj i da mogu noramlno da koriste svoje mobilne telefone", isitče Borko Stefanović.

Sa Kuperom je u Beogradu razgovarano i o primeni onoga što su se kroz dijalog Beograd i Priština dogovorili. Zato će biti formirana tripartitna komisija u kojoj će biti predstavnici Beograda, Prištine i EU i koji će nadlgedati kako se dogovoreni sporazumi primenjuju.

"Beograd će imati svoje predstavnike, eksperte, u više komisija koje će biti zadužene za impelementaciju svake dogovorene teme. U slučaju problema, a siguran sam da će ih biti, oni će moći vrlo efikasno da ih uklone. Ako u tome ne uspeju, te teme se vraćaju na pregovarački proces", kaže šef pregovaračkog tima Beograda.

U prethodnoj rundi pregovora Beograda i Prištine, krajem juna u Birselu je dogovoreno rešavanje pitanja matičnih knjiga, slobode kretanja i registarskih tablica.

Stefanović očekuje da postignut dogovor sa Prištinom vrlo brzo profunkcioniše. On najavljuje da će Vlada Srbije uskoro doneti odluku i zaključak o rezultatima pregovoračkog procesa o čemu će biti obavešten i parlament.

On ponavlja da sva rešenja idu u korist kosovskih Srba i da je i dalje očuvana pozicija Srbije i njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Takođe navodi i da je Robert Kuper još jednom ponovio svoju "statusno neutralnu poziciju u ovom dijalogu".

Borko Stefanović ukazuje i da je zbog ovih pregovora Priština pod mnogo većim problemima i pritiskom. On navodi da kosovska opozicija traži i prekid pregovora jer "nisu u formi međudržavnih".

Tu je jedna dodirna tačka između prištinske i jednog dela naše opozicje, što nije korisno za dijalog. Ovo je jedini okvir koji će moći da rešava konkretne životne probleme, sve ostalo je politikanstvo", isitče Stefanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.