Na proleće moguće otvaranje poglavlja o vladavini prava i pravosuđu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na proleće moguće otvaranje poglavlja o vladavini prava i pravosuđu

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je naoptimističniji scenario da se poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa u pregovorima sa EU, otvore "na proleće 2015. godine".

"Reč je o ključnim poglavljima. Najoptimističniji scenario u pogledu otvaranja tih poglavlja je proleće 2015. godine pod uslovom da postoji koordinacija bez presedana i da se sve radi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skladu sa Akcionim planovima", rekao je Devenport.

On je danas predstavio izveštaj EK o napretku Srbije skupštinskim odborima za evropske integracije i spoljne poslove.

Devenport je rekao da je želja EU da se sa Prištinom "reaktivira dijalog na najvišem političkom nivou", ističući da je za to potrebno da postoji politička volja.

"U međuvremenu želimo da vidimo napredak u primeni svih delova briselskog sporazuma", naglasio je ambasador EU.

Devenport u izjavi Tanjugu rekao da je EK uputila preporuku državama članicama vezano za poglavlje 32, ali da je konačna odluka na državama članicama kojim redosledom će se poglavlja otvarati.

Devenport je istakao da će EU narednom periodu biti fokusirana na oblasti pokrivene poglavljima 23 i 24 kako bi ona bila otvorena na samom početku.

"Ključni fokus Komisije u narednih šest meseci i kasnije biće na oblasti pokrivene pregovaračkim poglavljima 23 i 24 - da i ona na samom početku budu otvorena", ukazao je Devenport.

Ambasador EU je potvrdio da se odlazeći evropski komesar za proširenje Štefan File zalaže da se i poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, otvori ranije u pregovorima i da se spoljnoj politici pokloni više pažnje tokom pregovora.

"Komesar File je juče pred Evropskim parlamentom rekao da poglavlje 31 treba ranije u pregovorima da se otvori i da spoljna politika dobije veći prioritet, ali konačnu reč će dati države članice", naglasio je Devenport.

U vezi sa tim, on je naglasio da se od Srbije i drugih zemalja kandidata za članstvo očekuje da "pokažu sve veću usklađenost svoje spoljne politike sa politikom EU".

"Situacija do sada nije bila previše negativna, procenat usaglašenosti kad je reč o Srbiji je bio prilično dobar, ali je potrebno razgovarati o razlikama koje postoje", naglasio je on.

Devenport je podsetio da je sa izveštajem o napretku usvojena i strategija o proširenju za 2014. godinu u kojoj se, kako je naveo, jasno konstatuje ozbiljna posvećenost EU politici proširenja".

Kako je ukazao, u tom dokumentu je Brisel stavio akcenat na reformu javne uprave kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou u svim zemljama regiona, ali i da se strategijom predviđaju programi koji se finansiraju iz pretpristupnih IPA fondova.

On je ponovio da, bez obzira na izbore održane u martu, nijedan jedini dan u pregovorima sa Briselom "nije propušten i ništa nije izgubljeno".

Devenport je ocenio da je Vlada Srbije donela ključne zakone u prethodnom periodu, poput zakona o radu, medijima i rešenja koja se tiču fiskalne konsolidacije.

"Svesni smo da je Vlada morala da donese ozbiljne i krupne odluke u oblasti ekonomije i fiskalne konsolidacije i EU je u tome ponudila široku podršku", ukazao je Devenport.

On je istakao da će Brisel biti glavni partner srpskim vlastima u saniranju posledica majskih poplava.

Devenport je naveo da se jedna od zamerki u izveštaju EK odnosi na hitnost postupaka prilikom usvajanja zakona u srpskom parlamentu, ističući da Brisel deli tu vrstu zabrinutosti za sve zemlje regiona.

"Ne bi trebalo da se zloupotrebljava hitnost postupka jer brzina može da se odrazi na kvalitet zakonskih rešenja", upozorio je Devenport i naglasio da proces pregovora sa Unijom podrazumeva da postoji javna rasprava svih zainteresovanih strana prilikom usvajanja zakona.

U vezi sa procenom stanja EU u srpskim medijima, Devenport je ponovio da će Brisel pažljivo da prati stanje u toj oblasti u narednom periodu, pohvalivši usvajanje seta medijskih zakona koji su neophodni za primenu Medijske strategije.

"Nije na vlasti da procenjuje rad novinara i medija, oni koji gledaju televiziju i čitaju novine treba da ocenjuju vlast", poručio je Devenport.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Devenport: Preporuka EK da se pregovori otvore poglavljem 32

Izvor: Blic, 09.Okt.2014

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je Evropska komisija dala preporuku da se pregovori sa Srbijom otvore poglavljem 32, koje se tiče finansijske kontrole, ali ističe da je konačna odluka na državama članicama...- EK je uputila preporuku državama članicama vezano za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.