Na Samitu u Beču prvi put i civilni sektor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Samitu u Beču prvi put i civilni sektor

Dan uoči početka Samita zapadnog Balkana u Beču, najveća očekivanja su u rešavanju infrastrukturnih projekata i bilateralnih odnosa. Prvi put u dijalog je uključen civilni sektor. Sve što na tri koloseka – odnosno na nivou ministara ekonomije, zatim diplomatije i na kraju premijera, bude dogovoreno, izneće predstavnici Nemačke, Evropske unije, Austrije i Srbije.

Srpski premijer očekuje da najvažniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << cilj samita bude politička i privredna stabilnost regiona. ''Za to je Srbiji i drugim zemljama regiona potrebna politička podrška. Mi želimo ponovo da budemo na putu rasta.To je za nas važno, a ne nekakve nacionalističke igrice, koje neki žele da igraju'', rekao je Aleksandar Vučić u intervjuu za nemački dnevnik ''Handelsblat''

Predstojeći samit u Beču biće najvažniji regionalni događaj do kraja godine, kaže za RTV bivši šef srpske diplomatije Goran Svilanović, i potvrđuje predstavljanje infrastrukturnih i energetskih projekata i njihovo finansiranje.

Sve ono što je predložila Vlada Srbije je prihvaćeno i prvi projekti koji budu rađeni biće u Srbiji. Biće izdvojeno 600 miliona evra od EU, od toga 400 miliona iz kredita a 200 miliona su sredstva koja su bila narednih godina opredeljena za Srbiju, objašnjava Svilanović.

O svemu tome prethodno će se dogovoriti ministri ekonomije. Za ministre spoljnih poslova najveći izazovi biće migrantska kriza i nerešena bilateralna pitanja. Novina u odnosu na prošlogodišnji skup jeste uključivanje civilnog sektora u debatu dan uoči centralnog Samita.

Filip Radunović iz Erste fondacije, koja je jedan od organizatora Foruma civilnog društva, kaže za RTV da debata ima cilj da uspostavi dijalog između šest prominentnih predstavnika civilnog sektora i pet visokih političara iz evropske unije i regiona sa ciljem da se promovišu one tačke koje smatraju najvažnijim a to su ekonomski razvoj, regionalna saradnja, sloboda medija i izražavnja.

S tim u vezi predstavnici civilnog sektora upozoravaju na to da od šest ekonomija koje su u procesu pridruživanja, pet snažno vode premijeri bez gotovo ikakve opozicije. Zato se nadaju da će se i na narednom Samitu zapadnog Balkana u Francuskoj čuti predlozi nevladinog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.