NVO pripremio platformu za Kosovo

Izvor: B92, 17.Nov.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO pripremio platformu za Kosovo

Priština -- Nevladin sektor u Prištini pripremio strategiju Kosova u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, saznaje prištinski list "Koha ditore".

Prema toj platformi, krajnji cilj je da dijalog bude proces koji treba da se završi uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije i odvojenim učlanjenjem u EU.

"Koha ditore" piše da su sastancima nevladinih organizacija koje su pravile platformu za predstojeći dijalog prisustvovali i predstavnici najviših funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tela Kosova.

List tvrdi da je uspeo da sazna da je od objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo (KFOS) i Kluba za spoljnu politiku (KPJ), organizovano mnogo sastanaka sa širokim institucionalnim i političkim učešćem predstavnika građanskog društva i predstavnika međunarodne zajednice, koji su imali za cilj izradu konsenzualne platforme za razgovore sa Beogradom.

Tokom dosadašnjih konsultacija kosovska strana se složila da se razgovori podele na tri faze.

"Pripremna ili faza bez statusa, srednja faza ili faza sa neutralnim statusom i finalna faza ili faza sa statusom. Ove tri faze će učiniti da Kosovo i Srbija reše praktična pitanja i da normalizuju odnose. Na kraju procesa one će se uzajamno priznati i postaće članice EU”, navodi list plan Prištine za razgovor sa Beogradom.

Na sastancima koje su organizovali KFOS i KPJ su učestvovali predstavnici kancelarije premijera, predstavnici parlamentarnih partija uključujući i opozicione Alijansu za budućnost Kosova, Alijansu novo Kosovo i Demokratski savez Dardanije, zvaničnici Međunarodne civilne kancelarije (ICO), kao i ambasadori najuticajnijih država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Susrete i izradu platforme koja ima za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i obostrano priznavanje uporedo sa njihovom integracijom u EU, potvrdili su za "Koha ditore” izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Ljuan Šlaku i Direktor Kluba za spoljnu politiku Ili Hodža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.