NENAD POPOVIĆ: TOMA NEKA SE IZJASNI

Izvor: Kurir, 23.Sep.2010, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NENAD POPOVIĆ: TOMA NEKA SE IZJASNI

BEOGRAD - Potpredsednik DSS Nenad Popović u intervjuu za Kurir govori o saradnji sa SNS, odnosima sa EU i ekonomskom programu svoje stranke.

Hoće li biti koalicije DSS i SNS?

- Zavisi od toga da li ćemo utvrditi zajedničku politiku i naći zajednički odgovor prema nastojanjima EU da nam otme Kosovo.

Gde se razmimoilazite?

- Za nas je teritorijalni integritet pitanje svih pitanja. Tu se meri snaga države i to nikad ne sme >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da bude dovedeno u pitanje, bez obzira na zahteve EU.

Da li ste u nekim njihovim izjava uvideli da oni ne vode takvu politiku?

- Ne bih ja to ostavio na izjavama. Treba da se uverimo u to u razgovorima.

Složili ste se da politika „Evropa nema alternativu“ nije dobra?

- DSS nije protiv evropskih integracija. Najveći pomak u tom pravcu napravljen je upravo za vreme naše vlade. Sa EU treba da se razgovara, ali ravnopravno. Ne treba pristajati na ucene. Svi koji govore da u Srbiji nema života van EU obmanjuju građane Srbije.

Šta je alternativa?

- I najveći evroentuzijasti kažu da u EU ne možemo ući pre 2020, a zbog samih problema koje ima Unija, možda nikad. Da li to znači da građani Srbije treba da prestanu da žive i rade zato što nismo članovi EU? Srbija može da gradi samostalno svoj put, da proizvodi, izvozi, zapošljava, privlači investicije. To što nismo član EU, nije smetalo stotinama kompanija iz Unije, Amerike i Rusije da dođu i ulože novac ovde.

Je li moguća saradnja SNS i DS?

- Na to pitanje treba oni jasno i glasno da odgovore.

Ako se opozicija ne bude dogovorila, kako mislite da pobedite na izborima?

- Isto pitanje su postavili i koaliciji DOS koja je pre deset godina, s Koštunicom na čelu, trijumfalno pobedila. Rejting DSS raste. Građani nemaju baš toliko loše pamćenje, kako vlast misli. Ako ih jednom obmanete obećanjima o 1.000 evra od akcija, ako se odričete dela teritorije zbog ucena sa Zapada, ako dozvolite da plate budu manje za 100 evra, oni vam to neće oprostiti.

Nikolićev predlog nije dobar

Tomislav Nikolić predlaže referendum - Kosovo ili EU?

- Takav referendum nije moguć jer Ustav zabranjuje raspisivanje referenduma za komadanje državne teritorije. Svako ko hoće da se odrekne Kosova mora prvo da promeni Ustav.

Kako biste vi glasali na tom referendumu?

- Nemoguće je raspisati protivustavni referendum.

Zašto ga onda Nikolić predlaže?

- To stvarno ne znam. Pitajte njega.

Neće biti čistki

Uskoro će se održati Glavni odbor DSS. Hoće li biti čistki?

- Posvetićemo se ekonomskim pitanjima, odnosima sa EU. Radimo na ekonomskom programu za 21 grad u Srbiji. Hitno treba uložiti pet do šest miliona evra u poljoprivredu, građevinarstvo, energetiku i infrastrukturu.

Koliko ste zadovoljni novim kadrovima?

- To je bio izvanredan potez Vojislava Koštunice. Sada u Predsedništvu imamo iskusne ljude, ali i dosta mladih. Činimo izvanredan tim.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.