NDS traži perkid diskusije o uvođenju smrtne kazne

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDS traži perkid diskusije o uvođenju smrtne kazne

Nova demokratska stranka najoštrije je osudila ubistvo devojčice Tijane Jurić iz Subotice, ali je zatražila i da se prekine diskusija o ponovnom uvođenju smrtne kazne kojom se, kako se navodi u saopštenju, dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva.

Reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da će razgovarati sa ministrom pravde o pooštravanju kaznene politike u Srbiji, da mu je žao što je ukinuta smrtna kazna i da društvo možda nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << spremno za prihvatanje te tekovine Evropske unije, NDS ocenjuje da Stefanović "očigledno ne razume koncept ukidanja smrtne kazne".

"Ovakav katastrofalan predlog ministra Stefanovića pokazuje da on očigledno ne razume koncept ukidanja smrtne kazne. To je civilizacijsko načelo koje smo konačno dostigli i koje ne smemo da urušavamo zbog činjenice da je u Srbiji izvršen ovakav anticivilizacijski stravičan zločin", istakao je u saopštenju lider NDS Boris Tadić.

Prema njegovim rečima ili je Stefanoviću populizam iznad interesa civilizacijskog napretka društva ili ne shvata da se čin tog stravičnog zločina neće poništiti predlogom da se Srbija odrekne civilizacijske tekovine ukidanja smrtne kazne.

"Smrtnu kaznu smo ukinuli, između ostalog, i ispunjavajući uslov za članstvo u Savetu Evrope, a izjava ministra da je ovaj monstruozni zločin dokaz da nismo dorasli tekovinama prava EU jasno govori da ova vlada dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva", smatra Tadić.

On je podsetio da Srbija nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama da bi formalno ispunila uslov za članstvo, već prihvatajući tekovinu koja civilizacijski unapređuje naše društvo.

Tadić je od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi diskusija o inicijativi za ponovno uvođenje smrtne kazne jer, kako je istakao, oni koji je zagovaraju očigledno ne razumeju da niko nema pravo da stavi državu u ulogu ubice.

"Ovaj monstruozni zločin zaslužuje najtežu kaznu predviđenu zakonom, ali nijedan zločin se ne rešava osvetom koja takođe predstavlja novu vrstu zločina, a ne kaznu. Ovakav predlog ministra Stefanovića predstavlja najgori vid populizma i neodogovrno pobuđuje najniže strasti u našem društvu, u trenutku kada je celokupna javnost u stanju šoka i besa", dodao je Tadić i zatražio pokretanje diskusije o "neodgovornom ponašanju ministra Stefanovića".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Da li je Srbiji potrebna smrtna kazna

Izvor: RTS, 08.Avg.2014

Ubistvo Tijane Jurić još jednom otvara pitanje da li je Srbiji potrebna smrtna kazna za počinioce najtežih zločina. Taj stav se brani s mnogo emocija, ali stručnjaci kažu da takva kazna nije garancija da teških ubistava neće biti. Pozivaju se i na prakse u razvijenim državama u kojima takve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.