NBS: Bregzit nas neće ugroziti, spremni smo

Izvor: B92, 24.Jun.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Bregzit nas neće ugroziti, spremni smo

Beograd -- Stabilnost srpskog finansijskog tržišta neće biti ugrožena, uprkos turbulencijama na svetskim tržištima izazvanim odlukom građana Britanije, saopštila je NBS.

Centralna banka i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija, ističe se u saopštenju NBS povodom rezultata referenduma u Britaniji na kojem je pobedila opcija za izlazak iz EU.

"Jutrošnje turbulencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu, pa smo preduzeli adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema. Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno", ističu u NBS.

Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, kako se dodaje, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju.

Kao i NBS, i centralne banke širom sveta su, navode u centralnoj banci Srbije, dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje „Bregzita" na finansijska tržišta.

Ssest najvećih centralnih banaka - FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska, na raspolaganju ima svop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti.

Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, podseća NBS, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slucaju potrebe.

"Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz EU imati dugoročnije efekte i da će nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije", navode u NBS.

Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domacem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.