NALED za povoljnije poslovno okruženje

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALED za povoljnije poslovno okruženje

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED aktivno će se uključiti u pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji tako što će nadgledati usklađivanje zakonodavstva Srbije sa evropskim, i o tome redovno pripremati informacije za izveštaj Evropske komisije.

Smanjenje sive ekonomije, fleksibilnije zapošljavanje i unapređenje procesa donošenja i sprovođenja zakona tri su najvažnija prioriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rada koje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj vidi u 2014. godini u domenu regulatorne reforme, rekao je gostujući u Dnevniku Vladan Atanasijević, predsednik Upravnog odbora NALED-a.

U kontekstu otvaranja pregovora o pristupanju EU planirano je aktivno uključivanje u izradu inputa za izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Alijansa će kvartalno direktno izveštavati Brisel, Delegaciju EU i Kancelariju za evropske integracije o progresu Srbije po pitanju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u skladu sa evropskim direktivama.

NALED će ponuditi i podršku državnim institucijama i konkretna rešenja kako bi brojni regulatorni zahtevi postavljeni pred Srbiju bili što brže i kvalitetnije ispunjeni.

Atanasijević kaže da će NALED uputiti preporuku novoj vladi Srbije o sedam ključnih reformi, neophodnih za izgradnju dobrog poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta.

Unapređenje sistemskih propisa, pre svega kroz izmene radnog zakonodavstva i poreskog opterećenja zarada, unapređenje izdavanja građevinskih dozvola, suzbijanje sive ekonomije i pojednostavljivanje poreske administracije, prva su grupa na listi reformi. Sledi neophodnost kvalitetnog donošenja i primene i zakona i podzakonskih akata.

Kada bi se u ovom trenutku pravio izveštaj o, recimo, efikasnosti administracije u Srbiji, on prema rečima Atanackovića ne bi bio pozitivan.

Anketom pod nazivom "Šaltimetar" NALED je utvrdio da je 55 minuta prosečno čekanja na pojedinim šalterima.

Procedure moraju da se pojednostave jer je čekanje predugo posebno imajući u vidu da stranka po završetku čekanja na jednom, da bi završila posao zbog koga je došla, mora da odlazi i čeka i na drugim šalterima.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NALED se uključuje u pregovore sa EU

Izvor: MC Bor, 12.Apr.2014

Bor, Beograd, 12. april. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) aktivno će se uključiti u pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji objektivnim monitoringom rezultata procesa usklađivanja domaćeg i evropskog zakonodavstva i pripremom inputa za izveštaj Evropske komisije o napretku...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.