NA PUTU U EU: Vlada Srbije izbegava „šok terapiju“

Izvor: BKTV News, 26.Avg.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA PUTU U EU: Vlada Srbije izbegava „šok terapiju“

Uoči konferencije posvećenoj jugoistoku Evrope, koja će biti održana iza zatvorenih vrata 28. avgusta u Berlinu, domaći mediji u žižu javnosti stavljaju poruke upozorenja koje dolaze iz Evropske unije u vezi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, planove nemačke kancelarke Angele Merkel da od balkanskog „bureta baruta“ napravi biznis regiju, ali i poruke premijera Srbije Aleksandra Vučića sa nedavno održane konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za novinare.

Međutim, stiče se utisak da zvanični Beograd izbegava izvesnu „šok terapiju“ domaće javnosti i veoma oprezno pristupa zahtevima koje dolaze iz EU, a koji mogu da budu ozbiljna kočnica u procesu evrointegracija.
Na putu Srbije u Evropsku uniju zvaničnici iz Brisela od Beograda traže da ličnim primerom pomogne drugim članicama EU da zauzmu jedinstven stav po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije. Takođe, potrebno je da Srbija sinhronizuje svoje zakone sa evropskim zakonima, i to iz oblasti poljoprivrede, industrije i trgovine. „Monopolizacija u trgovini je bolno političko i ekonomsko pitanje, a najbolji način da se ono reši jeste da se ukine monopol trgovinskih lanaca, u stvari da se prizovu strani lanci da dođu u našu zemlju i uspostave konkurenciju. Od toga će najveću korist imati potrošači“, rekao je za „Blic“ profesor dr Mihajlo Crnobrnja, direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.
Velika prepreka biće i uvođenje evropskih standarda za zaštitu životne sredine. Samo za nabavku potrebnih filtera za vodu i vazduh potrebno je izdvojiti stotine miliona evra, a koliko je još potrebno izdvojiti da bi se ispoštovali drugi ekološki standardi, primera radi, iz oblasti primene agrotehnologije. Krupan izazov će biti i sređivanje pravosuđa o kome nadležni više pričaju šta sve treba da se uradi, nego što se nešto vidno poboljšava u praksi. Zatim potrebno je pronaći rešenje za emigrante i lažne azilante. I kao poseban segment treba još efikasnije raditi na borbi protiv korupcije i kriminala umrežavajući se sa zemljama iz regiona.
Poseban segment koji zvaničnici iz Brisela posmatraju kao političko „ad hok“ političko pitanje predstavljaju diplomatski odnosi Srbije sa Ruskom Federacijom. Pre svega, od Srbije se očekuje da poštuje geostrateške interese Evropske unije. U tom pogledu sasvim je jasno da Vladu Srbije niko neće pitati kada EU bude uvodila sankcije bilo kojoj državi, kao što je nije pitala kada je uvodila sankcije Rusiji. U tom smislu pitanje premijara Vučića sa konferencije za novinare: „Da li je moguće da mi koji nismo ni krivi ni dužni i koje niko ništa nije pitao sada treba da budemo krivi i jednima i drugima“, mogao bi biti – moguće je! Posle svih ovih nabrojanih uslova koji nam stižu iz kabineta zvaničnika EU, od kojih se pitanje Kosova i Metohije direktno kosi sa političkim interesima Srbije, nedvosmisleno nam pokazuje da će proces evrointegracija biti bolniji nego što smo spremni u ovom trenutku da prihvatimo. Upravo zbog toga Vlada Srbije izbegava da na putu u Evropsku uniju primeni „šok terapiju“ nad sopstvenim narodom.
Predrag Prokopljević
The post NA PUTU U EU: Vlada Srbije izbegava „šok terapiju“ appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Antiruski štit za Balkan

Izvor: Vesti-online.com, 26.Avg.2014

Poruka nemačke kancelarke Angele Merkel uoči balkanskog samita 28. avgusta u Berlinu, o evropskom zajedništvu koje uključuje i zemlje jugositočne Evrope, prema oceni stručne javnosti ukazuje na želju za većim ekonomskim i političkim prisustvom i stabilizacijom tog trusnog područja. Na to ukazuje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.