Mrkić: Teško do datuma bez dogovora

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Teško do datuma bez dogovora

Beograd -- Ivan Mrkić kaže da su šanse za kompromis u dijalogu s Prištinom male i da ne veruje da će bez tog sporazuma Srbiji biti određen datum za početak pregovora s EU.

"Videćemo šta će reći članice EU, ali mislimo da, u odsustvu sporazuma s Prištinom, Evropska komisija neće formulisati pozitivnu preporuku da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU", rekao je ministar spoljnih poslova za onlajn izdanje "Novosti".

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povratku iz Brisela gde je, kao član delegacije, učestvovao u pregovorima s Prištinom, Mrkić je ocenio da u dijalogu Beograda i Prištine još ima mogućnosti za kompromis, ali da su šanse za to male.

"Još postoji mogućnost da dođe do kompromisa, iako su razlozi za optimističnu varijantu uglavnom slabašni", naveo je on.

Mrkić je napomenuo da Srbija ne odustaje od svoje strategije.

"Strategija ostaje ista - ne odustajemo od evrointegracija, a ni od našeg Kosova i Metohije", kazao je on.

Na pitanje kakva će biti dalja strategija državnog vrha kada je reč o dva najvažnija nacionalna cilja - odbrani Kosova i evropskim integracijama, šef srpske diplomatije je odgovorio da se strategija neće menjati.

Osma runda dijaloga Beograda i Priština okončana je kasno sinoć u Briselu, nakon gotovo 13 sati razgovora, s negativnim ishodom, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je na sto stavljeno više predloga, da je jaz između dve strane "uzak, ali dubok" i poručila da je ovo bio poslednji put da se formalno sastaje sa dve delegacije.

Mrkić je za "Danas" rekao da srpskoj delegaciji u Briselu nije ponuđeno ništa što bi izlazilo izvan Ahtisarijevog plana ili propisa samoproglašene "Republike Kosovo".

On je rekao i da su u dijalogu sa Prištinom "postignuti dogovori u pogledu ovlašćenja koja se odnose na obrazovanje, zdravstvo, komunalna i slična pitanja", objavljeno je na sajtu "Danasa".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mrkić: Teško do datuma bez sporazuma s Prištinom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Apr.2013

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je danas da su šanse za postizanje kompromisa u dijalogu Beograd-Priština male i rekao da ne veruje da će bez tog sporazuma Srbiji biti određen datum za početak pregovora sa EU. "Videćemo šta će reći članice EU, ali mislimo da u odsustvu sporazuma...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.