Mostarski sajam impuls saradnji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Apr.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostarski sajam impuls saradnji

MOSTAR - Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas Međunarodni sajam privrede u Mostaru, čiji je zvanični partner Republika Srbija.

Predsednik Tadić je istakao da se na krizu koja je pogodila sve zemlje zapadnog Balkana treba odgovoriti zajedničkim regionalnim planovima, dodajući da je okvir za regionalnu politiku da se sve zemlje zapadnog Balkana nađu u Evropskoj uniji u narednim godinama.

 - EU posmatra koliko su političke elite sposobne da rade zajedno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Verujem da imam političke partnere i među Hrvatima, Bošnjacima, Makedoncima, Crnogorcima i albanskim političarima. Sve zemlje zapadnog Balkana susreću se sa sličnim ekonomskim problemima, uključujući prezaduženost, neujednačenost uvoza i izvoza, te manjak investicija u moderne tehnologije u nauku, znanje i obrazovanje - rekao je Tadić.

Gledati u budućnost

Predsednik Srbije je istakao da velike svetske korporacije ne mogu da razumeju unutrašnje političke probleme na Balkanu i da svaki nesporazum među državama Zapadnog Balkana ekonomski ga urušava.

- Ne smemo da budemo zarobljenici godina i decenija koje su iza nas, jer niko neće investirati u zemlje prošlosti, već samo u region budućnosti, gde smo naslonjeni jedni na druge - rekao je Tadić.

Saradnja Srbije i BiH u turizmu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević potpisali su  međudržavni sporazum o saradnji u oblasti turizma.

- Moramo udružiti snage u regionu kako bismo privukli inostrane goste. Predlažem da se organizuje tura Dubrovnik-Mostar-Sarajevo-Novi Sad, da se ta tura poveže sa turama vina i putevima Rimskih careva, jer to je ono što strani turisti žele - rekao je Dinkić, ocenjujući da će takav vid saradnje država regiona biti u obostranom interesu.

Sporazum o saradnji Srbije i BiH u oblasti turizma podrazumeva i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda, koji će biti konkurentni na trećim turističkim tržištima, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

 - Najveći resurs nije pomoć Evropske unije ili fondovi, već naši ljudi i drugačijim ponašanjem se nećemo približiti EU i to bi drugačije ponašanje bilo neodgovorno ponašanje. Ne može se ekonomski opstati u malim tržištima pojedinačnih zemalja - rekao je Tadić i naveo primer projekta "Fijata" u Srbiji, koji će predstavljati mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i u BiH.

On je  dodao da će Srbija u narednim godinama investirati u izgradnju autoputeva i železnica, istakavši da je potrebno napraviti regionalni plan razvoja do 2020. godine.

To će, prema njegovim rečima, otvoriti nova radna mesta, a jednog dana će se i sve zemlje bivše Jugoslavije koje su se razdružile živeti pod zajedničkim evropskim nebom, rekao je predsednik Srbije.

Tadić predvodi delegaciju Srbije, u kojoj je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a na Sajmu su i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsednik HDZ u BiH Dragan Čović, potpredsednik hrvatskog Sabora Josip Friščić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Srbije, koji  je pre dolaska u Mostar, boravio u Trebinju, poručio je da će današnja poseta dati značajan impuls privrednoj saradnji u mnogim oblastima, ne samo tradicionalnim, kao što su poljoprivreda i metalski kompleks, već i u domenu novih tehnologija.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić će na sajmu potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem i otvoriti Privredni forum, na kome će učestvovati predstavnici Srbije, Vijeća BiH i Republike Srpske.

Privredni sajam u Mostaru je jedna od najvećih i najznačajnijih regionalnih manifestacija te vrste, a održaće se od 13. do 17. aprila i okupiće 700 izlagača iz 40 zemalja, među kojima je 50 srpskih firmi, iz različitih industrijskih grana.

Organizatori, koji očekuju 50.000 posetilaca, ističu da je značaj ove privredne smotre u mogućnosti regionalnog povezivanja, kao šanse za ekonomski razvoj.

Tokom sajma održaće se i više stručnih skupova i konferencija, od kojih su najznačajniji Privredni forum "Ekonomska saradnja Srbije i BiH u okviru CEFTA", zatim predstavljanje privrede italijanske regije Abruzo i međunarodne konferencije o temama "Koridor Vc - evropska budućnost BiH" i "Trendovi u grafičkoj industriji".

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić:Države regiona da se udruže u prevazilaženju krize

Izvor: Blic, 13.Apr.2010

Srbija je objavila rat mafiji koja je snažna i na regionalnom nivou, izjavio je danas u Mostaru predsednik Srbije Boris Tadić, naglašavajući da Beograd ništa neće pokolebati u borbi protiv organizovanog kriminala. ..Ta borba će biti dovedena do kraja, rekao je Tadić novinarima na Međunarodnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.