Moratinos i Davutoglu lobiraju u Prištini

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moratinos i Davutoglu lobiraju u Prištini

Na trojnom sastanku ministara spoljnih poslova Srbije, Španije i Turske, u Beogradu, prihvaćeno je nekoliko modela za učešće predstavnika Kosova na ministarskom sastanku koji Evropska unija organizuje 2. juna u Sarajevu. Španski i turski ministri prihvatili su se zadatka da u Briselu i Prištini dobiju saglasnost za primenu nekog od ovih modela, saznaje „Blic“ u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Konkretni detalji, kako nam je rečeno, „kompromisnih modela“ za sada se drže u tajnosti „da pregovaračka misija ne bi propala“, ali u kabinetu ministra Vuka Jeremića kažu da su se sagovornici složili da Kosovo ne sme na konferenciji pokazati simbole državnosti, da prisustvo Srbije i Kosova mora jasno biti asimetrično i da format učešća Prištine mora biti u potpunosti usaglašen sa Rezolucijom 1244.

- Prihvaćeno je stanovište Srbije da neće dozvoliti da se Kosovo ni na jednom međunarodnom skupu pojavi kao država, a zastavu i pločicu će dobiti kad ih bude imala u UN – kažu u ministarstvu za „Blic“.

Posle konsultacija u Briselu i sa Prištinom tokom ove nedelje i nakon posete ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija, koji u Beograd stiže sledećeg utorka znaće se više o tome da li su predlozi Beograda prihvatljivi za Prištinu. U svakom slučaju, pritisak da li će učestvovati na važnoj konferenciji, sada je prebačen na Prištinu, za razliku od onog koji je vladao tokom dogovaranja konferencije na Brdu, kod Kranja, kada je pritisak bio na Beogradu. U Briselu je već kreirana atmosfera da će konferencija u Sarajevu propasti zbog toga što je nemoguće dovesti Beograd i Prištinu za isti sto. Time se, naravno, šalje loš signal u EU o spremnosti na regionalnu saradnju i to u trenutku kada se mnoge članice EU otvoreno protive širenju Evrope.

Moratinosove poruke pred odlazak bile su optimistične u pogledu uspeha sarajevske konferencije. Šef diplomatije Španije izrazio je nadu da će pre završetka španskog predsedavanja, u junu ove godine, doći do pomaka i da „ćemo imati dobre vesti za srpsko društvo”.

- Špansko predsedništvo EU je uvereno da će konferencija u Sarajevu postići potpuni uspeh i da će Sarajevo značiti prekretnicu u smislu evropskog angažovanja na prostoru zapadnog Balkana” - rekao je Moratinos.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasnići izjavio je juče da će funkcioneri vlasti u Prištini prisustvovati konferenciji u Sarajevu isključivo kao predstavnici nezavisne države.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.