Moldavci ulaze u EU preko Rumunije

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavci ulaze u EU preko Rumunije

Rumunija na mala vrata uvodi stotine hiljada imigranata iz Moldavije u EU, koji će da rade i traže beneficije u Uniji, pišu evropski mediji. Naime, više od 900.000 Moldavaca rumunskog porekla podnelo je zahtev za pasoš Rumunije, članice EU, što će im kasnije omogućiti slobodno kretanje po celoj Evropi. Rumunski predsednik Trajan Basesku obećao je da će svi Moldavci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << što je većina od populacije od 4,6 miliona, koji se smatraju Rumunima, moći da se kreću slobodno i u Rumuniji i u EU. On je obećao da će svakog meseca odobriti 10.000 zahteva za rumunskim državljanstvom. Oko 120.000 rumunskih pasoša već je podeljeno, a 800.000 se rešava. To stvara bojazan od masovnih migracija na Zapad iz Moldavije, jedne od najsiromašnijih zemalja istočne Evrope.Mediji naglašavaju da Moldavija ima društveni bruto proizvod jednak onom u Sudanu. Prosečna plata u Moldaviji, u kojoj je visoka stopa nezaposlenosti, jeste oko 150 evra, a više od milion Moldavaca radi na crno u Evropi.
Najoštrije je na vest o izdavanju rumunskih pasoša Moldavcima reagovala Britanija.
Predsednik britanske organizacije za migrante „Migrejšen voč" Endru Grin izjavio je da pred talasom od gotovo milion Moldavaca sa rumunskim državljanstvom EU treba da reaguje ili će se suočiti sa talasom jeftine radne snage u periodu recesije.
Mediji podsećaju da je Mađarska nedavno izmenila svoje zakone čime je omogućila etničkim Mađarima da traže državljanstvo, a Bugarska je izdala 60.000 pasoša Makedoncima.
- Proširenje napreduje na mala vrata jer mi već primamo ogroman broj novih građana zbog takve politike nekih članica - navode mediji i dodaju da je broj tih novih građana frapantan i da odgovara populaciji jedne manje države.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.