Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2018, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Moguće je novo otvaranje Pandorine kutije na Balkanu'

BRISEL - Bivši slovenski premijer i ministar vanjskih poslova koji je trenutno zastupnik u Evropskom parlamentu, Alojz Peterle, pisao je predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropske Komisije, Žan Klod Junkeru i predsjedniku Evropskog savjeta, Donaldu Tusku.

Kako piše televizija N1, on je u svom pismu pozvao institucije Evropske unije da pronađu način kojim će primorati Hrvatsku da poštuje zakone Evropske unije oko provođenja arbitražne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odluke.

Poručio im je i da je u suprotnom opet moguće otvaranje Pandorine kutije na Balkanu.

"Umjesto poštivanja međunarodnih zakona, svjedočimo novom politiziranju"

"Pišem Vam kao prijašnji premijer i ministar vanjskih poslova Slovenije koji je bio angažovan u rješavanju graničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske još od 1991. godine. Tokom svih ovih godina obnašao sam različite političke dužnosti koje su me dovele u priliku da učinim sve što je u mojoj moći kako bih ojačao odnose dvaju susjednih zemalja. Snažno sam podupirao Hrvatsku na njenom putu prema suverenosti i prema Evropskoj uniji. Osjećam se počašćeno što sam primio visoko državno odlikovanje Republike Hrvatske za moje zasluge koje se na to odnose.

Šest mjeseci nakon obvezujuće arbitražne presude, odluka Suda još nije provedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umjesto poštivanja međunarodnih zakona, svjedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma. Pojavila se politička volja koja ignorira zakone i prijeti međunarodnom miru, osobito u odnosu na prijetnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju. Ne vjerujem da građanski pritisak može zamijeniti ono što su državne institucije dužne učiniti.

Kako je od roka za provođenje odluke Suda prošlo pola godine, više nemamo vremena za dodatna politička razmatranja ni za obnavljanje politizacije - vrijeme je za provođenje odluke Suda utemeljene na međunarodnom pravu. Uz to, ovo nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske, nego je riječ o Šwengenskoj granici. Ako iz potonjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti", napisao je.

"Hrvatska ima neriješene granične sporove s više komšija"

"Dopustite mi da spomenem neke ključne činjenice. Osvrćući se na 25 godina neuspješnih pokušaja, Slovenija i Hrvatska, uz sudjelovanje Europske Komisije, složile su se da pitanje riješe međunarodnom arbitražom. Usred procesa, Hrvatska je neke poteze slovenske strane okarakterizovala kao kontroverzne i temeljem odluke Sabora (hrvatskog parlamenta) odlučila se jednostrano povući iz procesa. Sud je s radom nastavio bez slovenskih i hrvatskih arbitara i donio odluku koja je objavljena 29. lipnja 2017. godine. Od tog dana, govorimo o implementaciji. Kao pravnik međunarodnog prava, vjerujem da ne bi smjelo biti neslaganja s odlukom Suda ili nametanja sebe iznad Suda.

(NN/index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Peterle: Moguće otvaranje Pandorine kutije na Balkanu

Izvor: RTS, 08.Jan.2018

Bivši slovenački premijer Alojz Peterle, poslanik u Evropskom parlamentu, pozvao je institucije Evropske unije da pronađu način da primoraju Hrvatsku na poštovanje zakona EU u vezi s primenom arbitražne odluke, upozorivši ih da je u suprotnom opet moguće "otvaranje Pandorine kutije na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.