Moguća primena modela dve Nemačke

Izvor: Danas, 16.Dec.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća primena "modela dve Nemačke"

Brisel, Beograd - - Pregovaračka pozicija Evropske unije o poglavlju 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja, u suštini nije donela nikakvu novost, navode za Danas diplomatski izvori bliski Briselu. Prema rečima naših sagovornika, "sasvim je izvesno da će precizniji i detaljniji uslovi" biti saopštavani Srbiji u narednim fazama njenog evropskog puta.

"Ako je suditi po dosadašnjim pokazateljima, u slučaju Srbije i Kosova biće umnogome primenjivan model >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dve Nemačke. To znači da od zvaničnog Beograda neće biti ni u narednim godinama zatraženo da formalno prizna nezavisnost Kosova, ali da će dve strane morati da ispunjavaju brojne obaveze i da će Priština na kraju dobiti članstvo u mnogim međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije", konstatuju izvori Danasa.

Dokument Brisela, koji je postao javan nakon što su u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u sedištu EU otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, ne podrazumeva ni izmene u formatu pregovora, odnosno Beograd i Priština će i dalje pregovarati pod okriljem Unije. "Poglavlje 35 neće zameniti dijalog Beograd i Prištine u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU... Evropska komisija i visoka predstavnica EU će pažljivo pratiti ispunjavanje prvog seta privremenih kriterijuma i bar dva puta godišnje izveštavati Ministarski savet EU o postignutom napretku", ističe se u Pregovaračkoj poziciji.

Knut Flekenštajn, funkcioner nemačke Socijaldemokratske partije i poslanik u Evropskom parlamentu, uz čestitke Srbiji što je otvorila prva poglavlja, navodi za Danas da je poglavlje 35 "veoma važno".

-Računam na Srbiju da će nastaviti putem normalizacije svojih odnosa sa Kosovom. I Srbija i Kosovo teže da se pridruže EU i građani obeju država nadaju se da će postati građani EU i imati koristi od čak još plodonosnije saradnje između dva suseda - poručuje Flekenštajn.

Pored insistiranja na ispunjavanju obaveza koje se odnose na dosadašnje sporazume, što uključuje gledište da "Srbija treba da doprinese nastavku formiranja zajednice srpskih opština u skladu sa dogovorenim vremenskim okvirom", te nastavak sprovođenja dogovora o policiji, pravosuđu i telekomunikacijama, EK od Beograda traži i da Srbija kvartalno obezbeđuje informacije nadležnim institucijama Kosova o isplati penzija pravosudnom osoblju koje se integrisalo u sistem Kosova. Poznavaoci prilika za Danas navode da ta obaveza obaveštavanja Prištine o penzijama "neće biti prijatna za Beograd", ali da će tako "sistem finansija na Kosovu biti transparentniji".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje "zamke" u poglavlju 35. On je negirao i da postoje dodatni rokovi u vezi sa tim poglavljem, pošto će Srbija, kako je istakao, "primenjivati sve što se dogovori u Briselu".

- Za nas to nije problem. S druge strane, nemoguće je da Evropska unija u ovoj fazi, kada postoji pet članica koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, utvrdi svoju jedinstvenu poziciju koja ne bi bila statusno neutralna - kazao je Dačić za Politiku.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da pregovaračka platforma za navedeno poglavlje ne traži od Srbije priznanje Kosova, već normalizaciju odnosa, ali je ukazao da je "veliki broj zemalja EU priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i nema sumnje da su pred nama teški pregovori".

Davenport: Na Srbiji odluka o referendumu

Na Srbiji je da donese odluku o referendumu o članstvu u Uniji, kako su to tražile neke neparlamentarne stranke, dodajući da je uobičajena praksa da se raspiše referendum pre nego što se postane članica EU, kao što je uradila Hrvatska. Srbija treba da donese odluku o tome, rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport. Kada je reč o poglavlju 31, usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU, Davenport je rekao da još nije završen skrining i da će to biti predmet diskusija sledeće godine.

Predsednik za kiparski model

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je u autorskom tekstu za Novosti da sve informacije o poglavlju 35 moraju da budu poznate javnosti. On je istakao da samo na takav način mogu da se izbegnu nedoumice i istakao da je za pitanje KiM najbolje rešenje kiparski model. "Poglavlje 35 je izmišljeno zato što je veći broj članica priznao nezavisnost KiM i zato što žele da konačno taj problem skinu sa dnevnog reda. To u suštini znači da ne žele problem poput Kipra. Za Srbiju bi, s druge strane, to bilo idealno rešenje, što znači punopravno članstvo u granicama kao članica UN, a da posle toga razgovaramo", smatra Nikolić.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Moguća primena modela "dve Nemačke"

Izvor: B92, 17.Dec.2015, 00:17

Pregovaračka pozicija Evropske unije o poglavlju 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja, u suštini nije donela nikakvu novost...To za list "Danas" navode diplomatski izvori bliski Briselu i dodaju da je "sasvim izvesno da će precizniji i detaljniji uslovi" biti saopštavani Srbiji u narednim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.