Mogerinijeva u Skoplju, test uticaja EU

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva u Skoplju, test uticaja EU

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini doputovala je u Skoplje dan pošto je makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, čime je ta država skliznula u još dublju političku krizu. Mogerinijeva se sastala sa predstavnicima stranaka, a ključni sastanak će biti sa predsednikom Ivanovim.
Mogerinijeva pokušava da usmeri makedonske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političare ka rešenju krize koja potresa tu državu od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je, nakon sastanka sa Federikom Mogerini, da je njegova stranka "srećna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije" i da su 67 poslaničkih mandata koliko je skupio sa dve albanske stranke "normalan uslov za davanje mandata za formiranje vlade".
"Još jednom apelujemo na Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan", rekao je Zaev.
Predstavnici VMRO-DPMNE i DUI nisu davali izjave nakon susreta sa Mogerinijevom u makedonskom Sobranju.
Ključni sastanak Mogerinijeva ima sa predsednikom Ivanovim, koji je odbio da preda mandat za sastav vlade lideru socijaldemokrata Zoranu Zaevu objašnjavajući da ga "savest sprečava" da mandat preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost" Makedonije.
Zaev je, odmah zatim, optužio Ivanova da je tim potezom izvršio "državni" udar, dok su predstavnici albanskih stranaka ocenili da predsednik države "izaziva međunacionalne tenzije".
Posle Mogerinijeve, u Skoplje će, koliko početkom sledeće sedmice, doći i šef OEBS-a Lamberto Zanijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.