Mogerinijeva očekuje otvaranje poglavlja ove godine

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva očekuje otvaranje poglavlja ove godine

U Beogradu je počela konferencija "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i pristupanje Srbije" porukom visoke predstavnice EU Federike Mogerini da očekuje da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine i da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa evropskom.
Mogerinijeva je rekla da se Srbija obavezala da postepeno približava svoje stavove u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politici stavovima Evropske unije, preneo je Tanjug.

"Željno iščekujemo da vidimo napredak u toj oblasti, kao i da vodimo i razvijamo dijalog sa Srbijom o brojnim pitanjima u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike", navodi se u poruci koju je na otvaranju konferencije o pristupanju Srbije EU pročitao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.
Mogerinijeva je takođe pozdravila posvećenost srpske Vlade prioritetnom strateškom cilju, a to je pristupanje Evropskoj uniji.
"Evropska unija nastavlja da pruža Srbiji punu podršku na njenom putu ka Uniji. Srbija je otvorila pristupne pregovore sa EU prošle godine. Očekujem da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u tim pregovorima koliko još ove godine", navodi se u poruci.
Pozdravila je i posvećenost Srbije zajedničkim vrednostima demokratije, vladavine prava i poštovanja osnovnih prava, a to ima još i veću važnost u godini u kojoj Srbija predsedava OEBS-u.
Visoka predstavnica je podsetila i da se u svetu koji se menja velikom brzinom EU i Srbija suočavaju sa ozbiljnim, novim bezbednosnim izazovima, naročito na istoku i na jugu.
"Evropska unija trenutno realizuje 16 civilnih i vojnih operacija u okviru svoje Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Svojim učešćem Srbija nam pomaže u borbi protiv pirata na obalama Afrike i ponovnom uspostavljanju stabilnosti u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici", navodi se u poruci.
Ponekad se ta mesta čine vrlo udaljenima. Ali, bezbednosni izazovi koje ta mesta stvaraju utiču na sve nas, zaključila je Mogerinijeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.