Mogerini zahvalila na učešću Srbije u mirovnim misijama EU

Izvor: BKTV News, 29.Dec.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini zahvalila na učešću Srbije u mirovnim misijama EU

Srbija je postala jedan od najaktivnijih i najredovnijih partnera na polju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, ističe Mogerini u pismu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zahvalila je, u pismu prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, na učešću Srbije u mirovnim misijama EU, saopštilo je danas Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << spoljnih poslova Srbije.

"Srbija je postala jedan od najaktivnijih i najredovnijih partnera na polju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike otkako je u junu 2011. sa EU potpisala Okvirni sporazum o učešću", navodi se u pismu.

Mogerini je istakla da je proces formiranja snaga za Misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA) završen i da je misija počela sa radom.

Srbija je, navela je ona, ponudila da pošalje eksperte da preuzmu dužnosti medicinskog tima EUTM RCA, čime je nastavila svoje potvrđeno angažovanje u Centralnoafričkoj Republici, kao i kad je reč o misijama obuke EU.

"Posle pozitivne preporuke komandanta Misije i Vojnog komiteta EU, sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da je Politički i bezbednosni komitet EU formalno prihvatio vašu ponudu kao značajan doprinos Misiji", istakla je visoka predstavnica Unije.

Kako je dodala, učešće Srbije u EUTM RCA biće obuhvaćeno odredbama Sporazuma o okviru za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama potpisanim 8. juna 2011, a kao značajan doprinosilac, Srbija će biti izuzeta od doprinosa zajedničkim troškovima EUTM RCA u skladu sa članom 12.3 gorepomenutog sporazuma.

"Mogu samo da pozdravim visoki kvalitet naše saradnje i konsultacija na polju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i njihov dalji razvoj", zaključila je Mogerini u pismu Dačiću.

Učešćem u misijama i operacijama EU, Srbija pokazuje svoju čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava, i dodatno potvrđuje svoju evropsku orijentaciju, a istovremeno, time se jača interoperabilnost oružanih snaga Srbije, navodi Ministarstvo.

Srbija trenutno učestvuje u operacijama EU u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Vojska Srbije je počela aganžovanje u EUTM RCA 15. decembra 2016. upućivanjem četvoročlanog tima nivoa 1 i dvočlanog tima za hitnu medicinsku pomoć, a učestvovala je i u prethodnioj operaciji EUMAM RCA (savetodavnog karaktera) sa četvoročlanim medicinskim timom.

Srbija je osmi doprinosilac mirovnih misija u Evropi i prvi u regionu Zapadnog Balkana.

U 2015. godini je 670 pripadnika vojske učestvovalo u mirovnim misijama i operacijama u svetu, a trenutno je u operacijama EU angažovano 18 pripadnika Vojske Srbije, dodaje Ministarstvo.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.