Mogerini će se založiti za prioritete regiona i nastavak reformi

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini će se založiti za prioritete regiona i nastavak reformi

Odluka Evropske unije da Srbija otvori nova poglavlja pokazuje da postoji kontinuitet u pocesu pridruživanja i da je učinjen napredak u poglavljima 23 i 24, izjavio je šef Delegacije EU Majkl Davenport.
Podsetivši da je prošle nedelje Srbiju posetio direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson, Majkl Davenport >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da su sada u poseti predstavnici svih 28 država članica u ime komiteta za proširenje.

Oni su, kaže, u sredu imali sastanak sa predsednikom vlade i potpredsednicima, dok će ove nedelje razgovarati sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini.
"Mogerini će biti u Srbiji sa posebnim ciljem da naglasi visoke prioritete koje EU daje ovom regionu i Srbiji i da podstakne dalje reforme", rekao je Davenport.
Devenport je danas predstavio programa EU i Saveta Evrope "Horizontal Facility" za Zapadni Balkan i Tursku, navodeći da je to važan instrument da se dalje osnaži vladavina prava.
U okviru tog programa biće sprovedeno sedam projekata u Srbiji u periodu od januara 2017. do maja 2019. godine, ukupne vrednosti 3,38 miliona evra.
Cilj je da se pomogne vlastima u Srbiji u usaglašavanju na evropskim standardima u sprovođenju pravde, borbi protiv organizovanog kriminala, promovisanju borbe protiv diskriminacije i zaštiti prava osetljivih grupa.
Davenport od programa očekuje dodatnu pokretačku snagu za reforme, jer je reč o projektima na uspostavljanju nezavisnog pravosuđa, kao i povećanju efikasnosti, što je, kaže, garancija prava na pravedno suđenje.
Takođe, radiće se na unapređenju zaštite ljudskih prava pritvorenih i osuđenih lica, obrazovanju i jačanju integriteta i borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju.
Među projektima su i oni koji se odnose na sprečavanje trgovine ljudima, a pružiće se i podrška reviziji pravnog okvira za nacionalne savete nacionalnih manjina uz poseban naglasak na manjinske jezike.
"Vrlo je jasno da se ovde radi o koristi za građane, a ne o nizu projekata koji imaju cilj da štikliraju obavljanje obaveza na putu ka EU. Nije novac najvažniji, važnije je partnerstvo kako bi zemlje u regionu sprovele ono što su zacrtale", rekao je Davenport.
Dodao je da će ključnu ulogu u sprovođenju programa imati društva u zemljama regiona, a program je, dodaje, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela prilikom otvaranja poglavlja 23 i 24, ali i sa konvencijama koje je potpisala.
Budžet, dodaje, obezbeđuju EU i Savet Evrope.
"Mislim da se ova podrška dešava u pravom času jer je nedavno doneta odluka da se otvore dodatna poglavlja, što pokazuje da postoji kontinutet u procesu pridruživanja i da to odražava obavljenu procenu u okviru pregovaranja. Ta procena kaže da je učinjen neophodni napredak u oblastima 23 i 24", rekao je Davenport.
Zahvalio je Vladi Srbije zbog toga što je osigurala da se realizuju postavljeni ciljevi, poručivši da uvek može da računa na Delegaciju EU koja će obezbediti punu podršku.
"U Srbiji uvek ispadne da nešto radimo prvi put, uvek postoje određeni izazovi, ali smo svesni da ih možemo prevazići", zaključio je Davenport.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.