Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Uz evropske ambicije EU i Zapadni Balkan povezuju i zajedničke pretnje

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski u ime Višegradske grupe i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenili su danas u razgovorima sa Zapadnobalkanskom šestorkom da EU, uz evrointegraciju Zapadnog Balkana sada sa regionom spaja i konkretno rešavanje zajedničkih izazova po bezbednost, što će ubrzati njihovo učlanjenje kao nepovratan proces.

- Ne želim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da govorim o integraciji u Evropu jer to su sve evropske zemlje, već o integraciji u EU. Radikalizacija mladih, bezbednost, izbeglice - to pokazuje da nas spaja nešto više, ne samo proširenje. Mnogi od tih problema ne znaju granice. To je vrlo važan region Evrope. U proširenju EU svakodnevno sarađujemo sa svakom od tih zapadnobalkanskih zemalja. Uspeli smo da postignemo puno i vidi se napredak kod svake od njih. To će im olakšati proces ulaska u EU koji je nepovratan - kazala je Federika Mogerini na konferenciji za novinare u pauzi ministarskog sastanka u Varšavi.

Domaćin sastanka šefova diplomatija 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, poljski ministar Vitold Vaščikovski kazao je da su u prvoj debati ministri razmatrali saradnju u oblastibezbednosti, terorizam, nelegalnu migraciju i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan koji je dugoročno prioritet za celu Višegradsku četvorku.

- Izazovi su isti i pred EU i pred Balkanom: nelegalna migracija, terorizam, organizovani kriminal, radikalizacija, oni ne poznaju granice i tiču se cele Evrope. Srednja Evropai Zapadni Balkan sarađuju i u oblasti privrede, infrastrukture, energetske bezbednostii diverzifikaciji izvora energija jer to je ključni problem za naš razvoj. Procesevrointegracija doprinosi bezbednosti i razvoju celog kontinenta - kazao je Vaščikovski.

Višegradska četvorka na čelu sa Poljskom nastoji da podstakne i proces susedske saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu, ukazujući na koristi od izuzetno pozitivnog iskustva pomirenja sa Nemačkom i ta saradnja tema je razgovora tokom radnog ručka.

Ministri, među njima i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ovaj redovni godišnji sastanak Višegradske četvorke i zemalja Zapadnog Balkana završiće bilateralnim susretima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.