Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Uvesti Zapadni Balkan u EU je zajednički interes; Zvizdić: Dragocjena podrška EU

SARAJEVO - U interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije je uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, istaknuto je na sastanku članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU i potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini.

Iskazana je podrška reformskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera Zapadnog Balkana.

Mogerini je, osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo evropski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed.

Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka evropskim integracijama.

Tokom susreta je razgovarano o dosadašnjem vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvoju, te dat podstrek daljem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su podršku EU tokom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na ličnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogerini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Federica Mogherini je u posjeti Zapadnom Balkanu, kako je rečeno na sastanku, regiji koja se nalazi u srcu Evrope i ključni je prioritet Evropske unije.

Zvizdić: Ako osiguramo mir i stabilnost to znači i ekonomski i demokratski razvoj BiH i regiona

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka sa visokom predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU i potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini poručio da "ako osiguramo mir i stabilnost onda to znači i ekonomski i demokratski razvoj i BiH i cijelog regiona".

Zvizdić je kazao da posvećenost Mogerini BiH i evropskim integracijama BiH je nešto bez čega bi "naša dinamika sigurno bila mnogo sporija i bez čega ne bi uspjeli ostvariti rezultate na evropskom putu koje smo ostvarili u proteklih 20 mjeseci".

"Ta podrška je dragocjena i ono što me posebno raduje jeste da smo poslije vrlo srdačnog i sadržajnog razgovora dobili istu takvu podršku. Dakle, jednu poruku potpune podrške svih institucija na najvažnijem spoljnopolitičkom cilju BiH, na realizaciji tog cilja, a to su evropske integracije, u ovom trenutku aktivacija MAP-a", istakao je Zvizdić.

Zvizdić, je rekao je, informisao Mogerini o realizaciji dosadašnjih aktivnosti, na najvažnijim prioritetima na kojima radi Vijeće ministara, a to su evropske integracije, ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava uz borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala i ekstremizma i svakako jačanje regionalne saradnje posebno sa susjednima koji su stavljeni u vrh.

"U svakoj od tih oblasti je napravljen vrlo progresivan iskorak u posljednjih 20 mjeseci i mislim da su takvi napori prepoznati i od strane Mogerini i od strane ostalih institucija EU i BiH i dalje ima punu podršku, a dinamika realizacije evropskih integracija ovisit će od našeg rada i našeg razumijevanja koliko je to važno za sve građane i sve narode BiH", naglasio je Zvizdić.

Podsjetio je da se prema posljednjim anketama provedenim krajem prošle godine više od 78 pdsto građana BiH opredijelilo za EU.

"Poziv na saradnju, međusobno razumijevanje, mir i stabilnost najvažniji poziv koji u ovom trenutku imamo. To mora biti imperativ našeg djelovanja jer ako osiguramo mir i stabilnost onda to znači i ekonomski i demokratski razvoj i BiH i cijelog regiona", poručio je Zvizdić.

Mogerini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pa je posjeta prolongirana.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvjestiće ministre inosranih poslova EU 6. marta na sastanku Savjeta za inostrane poslove.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: Uvesti Zapadni Balkan u EU je zajednički interes; Zvizdić: Dragocjena podrška EU

Izvor: Cafe.ba, 04.Mar.2017

SARAJEVO - U interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije je uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, istaknuto je na sastanku članova Predsjedništva BiH sa...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.