Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava, saopštila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini povodom jučerašnje odluke Vrhovnog suda Rusije da zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka na svojoj teritoriji osnovu optužbi o "ekstremizmu".

Ta odluka mogla bi da otvori mogućnost da se pripadnici Jehovinih svedoka nađu pred sudom pod kriminalnim optužbama zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bogosluženja i obožavanja, upozorava se u saopštenju visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije.

Ona napominje i da Ustav Ruske Federacije, kao i ruske međunarodne obaveze i međunarodni standardi o ljudskim pravima, garantuju slobodu veroispovesti.

U saopštenju se navodi i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde, na osnovu principa o jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti.

Ruski Vrhovni sud doneo je juče odluku kojom se Jehovini svedoci prepoznaju kao "ekstremistička organizacija" i kojom se obustavlja aktivnost te grupe na teritoriji Rusije.

Sud je time odobrio tužbu koje je podnelo rusko Ministarstvo pravde, preneo je TAS S.

Vrhovni sud je, takođe, pretvorio imovinu organizacije u državno vlasništvo.

Jehovini svedoci najavili su da će se žaliti na odluku suda.

Ruske vlasti su stavile nekoliko publikacija grupe na listu zabranjene literature ekstremista, a tužioci su je dugo opisivali kao organizaciju koja uništava porodice, podstiče mržnju i ugrožava živote, što ta organizacija negira, podseća Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2017

U saopštenju Mogerinijeve navodi se i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava, saopštila...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.