Mogerini: EU projekat budućnosti i mirovni projekat

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: EU projekat budućnosti i mirovni projekat

Evropska unija je stalni mirovni projekat a njene članice su ujedinjene u borbi protiv ektremizma i organizovanog kriminala, hvatanju u koštac sa negativnim posledicama klimatskih promena i obezbeđivanju energije za budućnost, navodi se u saopštenje visoke predstavnice EU Federike Mogerini povodom Dana Evrope.

U saopštenju se ukazuje da se mir i prosperitet – zasnovan na čvrstoj posvećenosti osnovnim pravima, demokratiji i vladavini prava – ne sme uzeti zdravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za gotovo.

"Oni zahtevaju stalan rad i moraju se negovati i štititi...Budući da se veo rata opet nadvio nad našim kontinentom, naše jedinstvo ostaje naša najveća snaga. Kada se prekrši međunarodno pravo, a prema ljudskom dostojanstvu nema poštovanja, na nama je odgovornost da zaštitimo osnovne vrednosti i interese koje delimo sa narodima širom sveta", navodi se u saopštenju i podseća da je ovo prvi Dan Evrope koji se proslavlja sa novim rukovodstvom na čelu Unije.

"Od prvog dana stupanja na dužnost mi smo posvećeni timskom radu i širenju poruke o jedinstvu u Evropi i svetu.Evropska unija je stalni mirovni projekat. Svaka njegova članica, velika ili mala, nova ili stara, ima svoje mesto za stolom i glas koji jednako vredi. Izgradnja jedinstva iz mnoštva različitosti može delovati glomazno, ali mi neprestanom saradnjom i pregovorima postižemo snažan konsenzus. To je ono što moramo postići na globalnom planu. Stvorili smo Evropsku službu spoljnog delovanja kako bismo u tom cilju sarađivali sa našim partnerima širom sveta – u Africi i arapskim zemljama, u Severnoj i Južnoj Americi i Aziji", navela je Mogerini.

Ona je ukazala da je suština okončanja rata u prevazilaženju podela i ujedinjenju nekadašnjih neprijatelja kao i u tome da se mladim generacijama dâ udeo u stvaranju budućnosti.

"Zbog toga smo ujedinjeni u borbi protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, hvatanju u koštac sa negativnim posledicama klimatskih promena i obezbeđivanju energije za budućnost. Radimo na unapređenju globalnih standarda kako bismo svima obezbedili čistu vodu i vazduh odnosno kako bi svi mogli da uživaju u visokim životnim standardima koje mi imamo u Evropi. Osim toga, sa partnerima širom sveta radimo na ulaganju u obrazovanje i inovacije kako bismo čak i onima koji su rođeni u siromaštvu ili oblastima sukoba otvorili čitav svet novih mogućnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Evropska unija projekat budućnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.