Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2017, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: EU i Kina imaju interes da izbegnu Korejsku krizu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izrazila je danas zabrinutost zbog porasta tenzija oko severnokorejskog programa nuklearnog oružja i naglasila da Kina i Evropa imaju zajedničku odgovornost da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu.

U govoru na univerzitetu Cinghua poslednjeg dana trodnevne posete Pekingu Mogerini je upozorila na međunarodni uticaj krize na tom poluostrvu.

"Svi razumeju da kriza sa Severnom Korejom ima globalni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uticaj", rekla je Mogerini studentima tog prestižnog univerziteta koji su završili brojni kineski lideri.

Mogerini je rekla da opaska njene 12-ogodišnje ćerke da je Kina u regionu koji je pod pretnjom nuklearnog rata ukazuje na važnost preduzimanja zajedničke akcije da se spreči dalje pogoršavanje situacije.

"Ako jedno dvanestogodišnje dete u Evropi razume rizik eskalacije na mestu tako dalekom od kuće očigledno je da imamo zajedničke odgovornosti", rekla je ona.

Mogerini je o pitanju Severne Koreje detaljno razgovarala tokom susreta sa kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Ona je rekla da Kina i EU imaju zajedničku odgovornost i interes da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu i da se založe za to da se Severna Koreja drži svojih međunarodnih obaveza i da se ponovo poveže se međunarodnom zajednicom.

Rekla je da EU i Kina treba zajedno da rade na tome da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja.

Predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Peking da upotrebi svoj uticaj kao najvažniji trgovinski partner i saveznik Pjongjanga i da izvrši pritisak da Severna Koreja zaustavi svoje nuklearne i raketne programe.

Pjongjang je međutim nastavio sa lansiranjem raketa i sprema se da izvede šestu nuklearnu probu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: EU i Kina imaju interes da izbegnu Korejsku krizu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2017

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izrazila je danas zabrinutost zbog porasta tenzija oko severnokorejskog programa nuklearnog oružja i naglasila da Kina i Evropa imaju zajedničku odgovornost da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu.   U govoru na univerzitetu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.