Mnogo rešenja za Kosovo

Izvor: S media, 07.Jun.2011, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo rešenja za Kosovo

Podela Kosova, podela nezavisnog Kosova i nezavisno Kosovo u graničama koje žele kosovski Albanci samo su neka od rešenja za Kosovo, ocenila je briselska analitičarka Roza Balfur za radio Dojče vele. Ona, međutim smatra da je EU u ovom trenutku, pre svega, fokusirana na dijalog Beograda i Prištine.

Analitičarka Roza Balfur, stručnjak za zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Balkan u Centru za evropsku politiku u Briselu, ukazala je istovreme i da "ne postoji rešenje" u kome bi se pitanje statusa Republike Srpske povezalo sa kosovskim pitanjem.

"Podela Kosova, podela nezavisnog Kosova, nezavisno Kosovo u granicama koje žele kosovski Albanici - sve su to moguće opcije, ali mislim da je to suviše gledanje u budućnost", procenila je ona.

Prema njenom mišljenju, u ovom trenutku odvija se dijalog Beograda i Prištine, gde se traže rešenja za praktična pitanja. Po njoj, strategija EU prvenstveno se fokusira na sam proces dijaloga, pre nego na njegov konačan ishod.

Iako Brisel ne želi da prejudicira ishod dijaloga Beograda i Prištine, više puta je ponovljeno da se želi doći do „normalizacije odnosa“ Srbije i Kosova, i da je rešenje za status Kosova neophodno kako bi se nastavilo proširenje EU na Zapadni Balkan, podseća Dojče vele.

Ivanović: Pitanje nestalih što pre staviti na dnevni red

Pripreme za petu rundu dijaloga

Čeku: Kosovo, uslov Srbiji za ulazak u EU

Posle otpočinjanja dijaloga sa Prištinom i hapšenja Ratka Mladića, koji su u Briselu pozitivno ocenjeni, i u svetlu mogućeg dobijanja datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije Uniji do kraja godine u EPC veruju da postoje dobre osnove da Srbija nastavi politiku evrointegracija, koja će na kraju morati da uključi i rešavanje kosovskog pitanja.

Međutim, Balfur ističe da kada se radi o povezivanju pitanja statusa Republike Srpske i kosovskog pitanja "takvo rešenje ne postoji".

"Sa stanovišta Brisela, nezavisna Republika Srpska nije u igri. Nedavno je i Ketrin Ešton bila vrlo jasna prilikom posete BiH, i takvo rešenje nije predviđeno u međunarodnoj zajednici,“ objašnjava analitičarka.

U EPC su mišljenja da je šire rešenje za Blakan integracija u EU, ali sa prethodno rešenim međususedskim sporovima i utvrđenim granicama, jer EU ne želi da ponovi problem koji je imala oko prijema Kipra sa njegovim neutvrđenim granicama.

"Jednom kada se granice odrede i kada sve zemlje Balkana uđu u EU, priroda tih granica će se potpuno promeniti. Tada ćemo govoriti o prostoru slobodnog kretanja ljudi i robe. Granice postaju manje bitne kada se nađete u EU,“ zaključila je Balfur.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.