Miščević: Srbija je čvrsto okrenuta ka Evropskoj uniji

Izvor: Kurir, 01.Sep.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Srbija je čvrsto okrenuta ka Evropskoj uniji

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji

BEOGRAD - Tanja Miščević izjavila je da je prihvatila ponudu prvog potpredsedniika Vlade Srbije da preuzme mersto šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Nova šefica pregovaračkog tima za Kurir kaže da je prihvatila mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << glavnog pregvarača jer je to veliki izazov, ali i nastavak onog što je do sada radila.

"Pred nama je je težak period pregovora i usklađivanja propisa sa EU. Ali važno je istaći da će Srbija biti spremna i za dobijanje datuma i za početak razgovora o pridruživanju", rekla je Mišćevićeva.

Na pitanje ima li simbolike u tome što je pre tačno pet godina u Luksemburgu parafirala SSP, koji stupa na snagu istog dana kada je ona dobila novu funkcija, Miščevićeva kaže:

"Naravno da ima simbolike, prvo lične. To je dobar početak, jer se pre pet godina dogodio pomak. Drugo, ima simbolike za Srbiju jer je ona, bez obzira na brojne probleme, črvsto okrenuta ka EU.

Šefica pregovaračkog tima naglasila je da očekuje potpunu saradnju sa svima u pregovaračkom procesu.

"Ne pripadam nijednoj stranci, i nikada nisam imala problema sa ljudima sa kojima sam sarađivala. Bilo je drugačijih koncepata ali saradnja je uvek bila na izuzetnom nivou - zaključila je Mišćevićeva.

Podsetimo, Vučić je danas razgovarao u Vladi Srbije sa Miščevićevom, nakon konsultacija koje je obavio sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem. Vučić je takav predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i izražavajući uverenje da će posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navodi se u saopštenju iz kabineta vicepremijera.

Tanja Miščević je rođena 1966. godine u Zemunu. Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu 1989. godine. Na istom fakultetu odbranila je magistarsku i doktorsku tezu. U oblasti EU specijalizovala se na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Univerzitetu u Bonu i Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN predaje na osnovnim i poslediplomskim studijama. Na istom fakultetu je od 2009. godine vanredna profesorka za međunarodno-pravnu oblast. U periodu od aprila 2005. do novembra 2008. godine bila je na mestu direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na čelu pregovaračkog tima Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a od aprila 2009. do novembra 2010. godine bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Govori engleski i ruski.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tanja Miščević glavni pregovarač za EU

Izvor: Press, 01.Sep.2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.