Miščević: Otvaranje poglavlja čeka Nemačku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Otvaranje poglavlja čeka Nemačku

Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da je Nemačka jedina zemlja koja još nije dala zeleno svetlo za otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom procesu.

"Mi smo završili sve tehničke pripreme za poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, ali Nemačka još nije odobrila da se ono otvori", rekla je Miščević novinarima u Briselu nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspešno okončane runde skrininga o zaštiti intelektualne svojine.

Ona je ukazala da Nemačku obavezuje stav Bundestaga, koji traži da se najpre otvori poglavlje 35, koje je vezano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, za čije su otvaranje pripreme još u toku.

Miščević je izrazila zadovoljstvo što je danas završen skrining za poglavlje 7 o zaštiti intelektualne svojine, čime je Srbija okončala ovaj proces za 20 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja sledeće nedelje skrining će biti završen i za poglavlja o ribarstvu i životnoj okolini.

"U oblasti zaštite intelektualne svojine imamo vrlo dobro uređeno zakonodavstvo, ali važna je i primena", rekla je Miščević i dodala da je ova oblast značajna i zbog prijema u Svetsku trgovinsku organizaciju, u koju Srbija mora da se učlani pre pristupanja EU.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić, koja je predvodila radnu grupu za ovo poglavlje, je rekla da su eksperti Evropske komisije zatražili da im se dostave sudske odluke o procesima u vezi sa kršenjem autorskih prava u Srbiji.

"Oni hoće da vide kako se zakoni primenjuju u praksi i kolike su kazne za njihovo nepoštovanje", rekla je ona.

Proces skrininga, kojim se utvrđuje usklađenost zakonodavstva zemlje kandidata sa evropskim standardima, se sprovodi posebno za svako poglavlje i predstavlja neophodnu fazu u pregovaračkog procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.