Mirovni proces na Bliskom Istoku mora da stekne novi impuls bez obzira na poslednje događaje u Egiptu

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirovni proces na Bliskom Istoku mora da stekne novi impuls bez obzira na poslednje događaje u Egiptu

06.02.2011. -

Mirovni proces na Bliskom Istoku mora da stekne novi impuls bez obzira na poslednje događaje u Egiptu. Do takvog su zaključka došli učesnici susreta kvarteta posrednika u palestinsko-izraelskom regulisanju – predstavnici Rusije, SAD, UN i EU.

Pregovori kvarteta su održani u Minhenu 5. februara na marginama, kako vole da kažu diplomati, Minhenske konferencije za bezbednost, tim pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << što su tamo prisutni svi igrači međunarodne diplomatije na Bliskom Istoku. Prvo se planiralo da će glavna tema biti traženje izlaska iz ćorsokaka, u kojem se našao palestinsko-izraelski dijalog posle propasti direktnih pregovora, obnovljenih u jesen protekle godine. Kamen spoticanja je postalo odustajanje izraelske strane od obustave delatnosti na izgradnji stanova na okupiranim teritorijama. Palestinci smatraju to glavnim uslovom obnavljanja kontakata. Međutim, život je to korigirao na svoj način.

Poslednji događaji u Egiptu su postali pravo iskušenje za čitav region. Kairo se tradicionalno smatrao liderom arapskog logora takozvanih umerenih zemalja. Diplomatski odnosi s Izraelom su mu omogućili da igra posebnu ulogu u rešavanju palestinskog problema.

Sada čak ni eksperti ne mogu da predvide šta će se desiti u Egiptu posle eventualne smene režima. Na toj pozadini je bio održan susret bliskoistočnih posrednika. Prema mišlenju ruskog politikologa Andreja Kortunova, ono što se dešava danas u Egiptu, može da stavi pitanje bliskoistočnog regulisanja na sasvim drugi kolosek.

Svakako, u Minhenu nije došlo do prodora. Ipak sami učesnici su nazvali susret uspešnim i konstruktivnim. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izjavio da odugovlačenje u palestinsko-izraelskim pregovorima moglo bi da ugrozi perspektive mira u tom regionu, naročito u svetlu poslednjih događaja u Egiptu. Sledeći susret kvarteta će biti održan u martu. Njegova tema će biti razmatranje uticaja situacije u Egiptu na arapsko-izraelski mir. Osim toga, u Briselu se planirna organizovati posebne susreta s predstavnicima Palestine i Izraela. To će omogućiti razradu novih diplomatskih koraka u svetlu današnjih ispoljavanja narodnog protesta u zemljama tog regiona.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.